Max Verstappen: 'Ben ik geduldiger geworden? Ik zou zeggen dat het ervaring is'

Dit seizoen is Max Verstappen veel minder vaak te betrappen op rare manoeuvres die zijn race of die van zijn concurrenten onmogelijk maakt. Ook won de Nederlander al twee races, Max Verstappen denkt zelf dat hij inmiddels zo ervaren is dat hij geen jonge rijder meer is.

Max Verstappen

Het Duitse magazine Auto, Motor und Sport (AMuS) sprak onlangs met Max Verstappen over zijn contract bij Red Bull Racing, zijn teamgenoten, de ontwikkeling van de motor en het komende seizoen 2020. Niet alleen staat komend jaar in het teken van de terugkeer van de Formule 1 naar Nederland, maar ook het einde van Max' contract bij Red Bull Racing valt in dat jaar.

Uiteraard vroeg AMuS naar het contract van Verstappen bij Red Bull: "Ik maak me daar geen zorgen over. Ik wil eerst even alles goed bekijken, wat er is afgesproken en wat daar daadwerkelijk van uitkomt. We willen volgend jaar races winnen en het kampioenschap. Daarvoor ben ik hier. Red Bull en ik werken naar dat doel. Er zijn echter een hoop vraagtekens na 2020: wat gebeurt er met de F1 in het algemeen? Daarom neem ik de tijd. Ik heb geen haast."

Wat er in 2021 gaat gebeuren is voorlopig nog een vraagteken. Max houdt zijn kaken stijf op elkaar. Desondanks hebben Red Bull en Honda aangekondigd dat ze dit weekend wat meer duidelijkheid zullen verschaffen over hun toekomstplannen. Wellicht zit daar ook een Verstappen-elemenent in. De verlenging van het contract tot en met 2020 werd twee jaar geleden ook in in oktober aangekondigd.

Teamgenoten

Ook in dit interview onderstreept Max weer dat het hem niet echt uitmaakt wie zijn teamgenoot is. Als hij zelf teambaas zou zijn, zou hij altijd een ervaren rijder met een jonge hond combineren: "Dat is voor mij de perfecte balans. Namen [van rijders die ik zou combineren] kan ik niet noemen. Ik zie mezelf niet meer als een jonge rijder. Ik heb voldoende ervaring."

Op de baan is er altijd sprake van rivaliteit, maar daarbuiten niet. Verstappen zegt dat hij respect heeft voor alle andere coureurs, maar dat hij met sommigen beter kan opschieten. Alex Albon, Lando Norris, Pierre Gasly en Nico Hülkenberg komen daarbij apart naar voren. De enige waarbij hij echt van een vriendschap durft te spreken is Daniel Ricciardo. Althans: "Je kunt het vriendschap noemen. Maar we zijn allemaal ook weer niet zo superdik met elkaar."

Hij zegt ook: "In mijn privéleven heb ik andere vrienden. Natuurlijk tref ik soms ook andere coureurs. Maar we hebben allemaal een heel druk leven. Als ik thuis ben, omring ik me graag met familie en vrienden."

Geduld

Max denkt dat hij een betere rijders is geworden in 2019, maar daarvoor heeft hij niet heel veel veranderd. "Ik heb gewoon meer ervaring. Ik kan bepaalde situaties beter inschatten. Dat kan een inhaalmanoeuvre zijn, of gewoon het verloop van het het weekend. Ik zou niet van een grote verandering spreken. Ook in 2020 ga ik me verder ontwikkelen en doorrijpen." En verder: "Je leert toch van je fouten."

Het blijft afwachten wat het wekend in Japan gaat brengen. Verstappen is daarover de laatste dagen wat terughoudend. Dat heeft alles te maken met de sterke Ferrari's van de laatste paar races. Als de voorspelde regen echter komt, dan ligt alles open voor dit weekend.