'Nederlandse snelwegen zijn levensgevaarlijk'

De wegen in Nederland zijn de afgelopen jaren in sneltreinvaart veel gevaarlijker geworden. Er gebeuren steeds meer ongelukken, waarbij ook meer doden vallen (terwijl auto's steeds veiliger worden). Als oorzaak wijzen onderzoekers naar hard rijden en smartphones.

Politie Porsche

In 2014 gebeurden op de Nederlandse snelwegen 17.000 ongelukken. Belachelijk veel, denkt u nu ongetwijfeld. Maar in 2018 waren het er 38.000. Een ruime verdubbeling in vier jaar. Daarbij kwamen ook nog eens meer mensen om het leven: 63 mensen in 2014, tegen 81 in 2018.

Het is in de afgelopen jaren snel drukker geworden op de wegen, maar dat is niet de enige oorzaak voor de stijging. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOB) wijst voornamelijk naar hardrijders en gebruikers van smartphones achter het stuur. Ook houdt de politie steeds minder toezicht (echt wat doet de politie nog wél, behalve flitsers uitlezen?).

Sinds de Nationale Politie is opgericht is de focus, volgens SWOV, verlegd naar de opsporing (dat is dus het onderzoek ná een strafbaar feit) in plaats van de handhaving (het voorkomen en optreden tegen strafbare feiten). Die verlegging van de aandacht is volgens de onderzoekers af te lezen aan het feit dat in 2017 maar 20.000 mensen op de weg werden staande gehouden. Dat waren er een jaar eerder nog 100.000.

De SWOV vindt het een zorgwekkende trend en zegt in de NRC dat dit een zorgwekkende trend is: "Handhaving op snelwegen is absoluut noodzakelijk, maar heeft jarenlang geen prioriteit gehad." Het aantal appende en bellende bestuurders is de laatste jaren volledig uit de hand gelopen door gebrek aan toezicht. "Als je de snelwegen veiliger wilt maken, zullen het aantal controles en het niveau van toezicht echt omhoog moeten," aldus Peter van der Knaap van de SWOV. 

Bring back the politieporsches!