Volkswagen blaast Turkse fabriek af na agressie Erdogan in Syrië

De deal voor een Turkse VW-fabriek was zo goed als rond, er hoefde alleen nog maar een krabbel onder gezet te worden. Toen viel ome Erdo eenzijdig Noord-Syrië binnen, en dat veranderde de zaak. De fabriek is -althans voorlopig - van tafel.

Nonkel Erdogan

Het plan was om vanaf 2022 Volkswagen Passats en Skoda Superbs te bouwen in een nieuwe fabriek, vlakbij Izmir, aan de Turkse westkust. Hierbij helpt het dat Turkije is aangesloten bij de douane-unie met de EU, en dus geen importtarieven betaalt. Met de bouw van de fabriek was een investering van 1,2 tot 1,5 miljard euro gemoeid.

Vandaag lekt echter in de Duitse media uit dat Volkswagen het hele plan on hold heeft gezet, omdat Turkije - zonder tegenwerking van de EU of de VS - Koerden is gaan slachten in Noord-Syrië. Als bij-effect heeft dit dat honderden IS-strijders ontsnapt zijn uit gevangenschap, die wellicht weer onze kant opkomen om hun boodschap van pure liefde te verspreiden. Thanks, Erdogan.

Een officieel bericht van Volkswagen is er niet, maar dat is logisch, ze hadden nog niet eens aangekondigd dat er een fabriek in Turkije op de planning staat/stond. Tegen de Duitse publicatie Handelsblatt zegt een woordvoerder alleen: "Wir beobachten die Situation mit großer Sorge". Waarvan akte. Dit is het laatste dat de krakende Turkse economie kon gebruiken, maar we gokken dat de president zelf er geen hap minder om zal eten. Terzijde: Erdogan had naar verluidt net zijn partijbonzen aanbevolen om Passat te gaan rijden, met de fabriek in het vooruitzicht. We gokken dat hij deze endorsement na vandaag weer intrekt.