FOTO'S. Ferrari's nieuwe hete 488-racer

De Ferrari 488 mag dan inmiddels al opgevolgd zijn door de F8 Tributo, in de racerij wordt gewoon nog met het vorige model gereden. De Italianen hebben voor 2020 en verder een Evo-versie van de 488-racer gebouwd.

Ferrari 488 GT3 Evo

Het lijkt op het eerste gezicht bizar hoe snel de Ferrari 488 vervangen is. Ga maar na: de 355, 360, F430, en 458 leidden allemaal behoorlijk lange levens, terwijl de 488 slechts een paar jaartjes in de schijnwerpers stond, om daarna snel vervangen te worden door de F8. Zou je denken, maar het geheugen bedriegt hier. De V8-modellen van Ferrari gaan allemaal slechts een jaar of vijf mee, voordat ze vervangen worden door iets nieuws. De 488 was met vier jaar (2015-2019) slechts iets korter aanwezig.

Maar al gezegd: er wordt nog wel mee geracet. Ferrari heeft een eigen Challenge-serie, waarin Ferraristi onderling tegen elkaar racen (met niet altijd vaardigheden van de bovenste plank, zoals u in deze geweldige oude spread van Jalopnik kunt nalezen en -kijken). Daarnaast is er een 488 GT3, voor in de - inderdaad - GT3-klasse. Ze rijden onder andere in de Blancpain GT Series, en ook bij de 24 uur van de Nürburgring zagen we een paar Ferrari's: drie om precies te zijn, waarvan er eentje behoorlijk spectaculair in vlammen op ging.

Ferrari heeft de 488 GT3 en Challenge nu licht gewijzigd, en van een Evo-sticker voorzien. Bestaande klanten kunnen de onderdelen als upgrade op hun auto zetten. Motorisch wijzigde niets, maar wel kreeg de auto een langere wielbasis en gewijzigde ventilatieroosters op de voorbumper en achtervleugel. Trots melden de Italianen: "Over 18,000 hours of calculations and CFD simulations, followed by wind tunnel testing, went into the design of a new bumper with a smaller frontal section under the headlights. This has allowed the introduction of a pair of flicks to generate more downforce, making the car more stable without modifying the aero balance thanks in part to turning vanes inside the splitter."

Traction control en ABS werden 'geoptimaliseerd', en ook krijgt de 488 een nieuwe stoel en gordels, die maar liefst 2,4 kg lichter is dan in de voorganger. Ferrari stelde de auto voor tijdens het jaarlijkse Ferrari Mondiali-feestje in Italië. Video HIERRRR.