Pole voor Hamilton in divers en inclusief Qatar

Met een verse regenboog op zijn helm was Sir Lewis comfortabel de snelste op Losail. Ondanks tegenslagen voor Red Bull wist Max Verstappen er het beste van te maken.

Pole voor Hamilton in divers en inclusief Qatar

Na alle controverse van de afgelopen dagen is het dan eindelijk tijd voor een ouderwetse kwalificatiesessie. Geen Sprint, gene vreemde tijden, maar gewoon drie sessies om drie uur. Met het afwijzen van het beroep van Mercedes gaan Lewis Hamilton en Max Verstappen met 14 punten verschil het onbekende terrein van Losail op.

In de vrije trainingen wisten Mercedes en Valtteri Bottas te domineren, een kleine verrassing gezien het kilometer lange rechte stuk. De rechtuitsnelheid van de W12 blijft een flink struikelblok voor Red Bull Racing. Qatar blijft echter een onbekende waarde, zeker in een seizoen waar bijna niets uit te sluiten is.

Q1

De beide Haas wagens van Mick Schumacher en Nikita Mazepin openen de sessie. Mazepin bedankt zijn team nnog even voor het op tijd prepareren van zijn wagen, nadat in FP1 het chassis van zijn Haas gescheurd was. Nog voordat hij zijn outlap afgemaakt heeft moet hij echter op die woorden terugkomen.. De voorvleugel van zijn VF21 begint opeens achterover te hellen en langs het asfalt te schrapen.

Terwijl Mazepin terugkrabbelt naar de pits komen de eerste tijden op het bord. Carlos Sainz is de snelste van de eerste groep, op de voet gevolgd door teamgenoot Charles Leclerc en Sebastian Vettel. Ondertussen begint Lewis Hamilton aan zijn snelste ronde. Sergio Perez is echter eerde bij de lijn en pakt de snelste tijd met een tiende verschil, maar Lando Norris lapt er nog eens vier tienden bij.

Hamilton gaat daar echter ruim overheen: de Mercedes rijder is maar liefst acht tienden sneller. Max Verstappen moet het doen met een tweede plek op twee tienden van de Brit. Valtteri Bottas valt flink tegen met een vijfde tijd op bijna een seconde van zijn teamleider. Perez zit er echter alsnog achter op 1.2 seconden van Sir Lewis. Er is duidelijk genoeg werk te verzetten voor de tweede rijders.

Met een puike ronde weet Pierre Gasly zich naar een derde stek te rijden, maar die positie wordt al snel afgepakt door een bijzonder snelle Fernando Alonso. Fernando-fan Sainz gaat er achteraan met een vierde tijd. Dan zet Valtteri Bottas het gas er even op: de Fin is met een minuscule 0.003 seconden voordeel de snelste man op de baan.

Esteban Ocon klaagt dat de Alpine heen een weer schudt bij het remmen en duikt haastig de pits in, terwijl Checo Perez zich flink verbetert en naar P4 opklimt. Verbetering is er ook voor Max Verstappen! De Nederlander is de eerste die de 1:22 grens doorbreekt en pakt met 0.020 van een seconde ten opzichte van Bottas P1. Leclerc kan niet meegenieten: zijn snelste tijd is gewist vanwege een track limits overtreding.

'Mr Saturday' George Russell sleept zijn Williams naar P10, vier plekken voor teamgenoot Nicholas Latifi. Na voor de eerste keer achter de Canadees gestart te zijn in Brazilië heeft de Brit genoeg te bewijzen.

Bewijsdrang zien we ook bij Charles Leclerc: met anderhalve minuut te gaan staat de Monegask nog altijd vijftiende. Tot overmaat van ramp komt de Ferrari in een enorme file terecht. Het is weer eens Monza-tijd. Charles heeft geen zin om te wachten en haalt links en rechts de rij in.

Leclerc weet zich met een tiende veilig te stellen. Door een serie verbeteringen van de concurrentie eindigt hij de sessie als dertiende, terwijl Sainz als vierde over de streep komt. George Russell mag weer eens door naar Q2, waardoor Latifi en de usual suspects van Alfa Romeo en Haas afvallen.

In de herhaling zien we een opvallend tafereel: Sebastian Vettel haalt Pierre Gasly in bij het verlaten van de pitsstraat. Pierre klaagt dat de viervoudig wereldkampioen dit niet mag doen. Seb overschrijdt de lijnen echter niet en is niet gebonden aan de pit limiter. Het loopt met een sisser af.

Afvallers: Raikkonen, Latifi, Giovinazzi, Schumacher, Mazepin.

Q2

Q2 opent met een bijzonder lang shot van Stefano Domenicali, Jean Todt en een grote groep mannen in witte gewaden. Wij zien echter liever actie op de baan de gekeuvel in een hospitality unit. Uiteindelijk komt dan toch de Williams van George Russell in beeld. Max Verstappen is een van de laatste mannen op de baan en wacht opvallend lang bij pit exit om een vrije ronde te krijgen.

Zoals we inmiddels gewend zijn staat vrijwel iedereen op de Medium Pirelli. George Russell, en de beide AlphaTauri's starten echter een trend door op de Soft te starten. Al snel volgen Alpine en Aston Martin dat voorbeeld.

Na de eerste run neemt Lewis Hamilton weer de leiding. Met een 1:21.682 is hij drie tienden sneller dan Max Verstappen. De Nederlander ligt op zijn beurt slechts 0.007 voor op Valtteri Bottas, Pierre Gasly weet zijn oude teamgenoot echter naar een derde plek te verwijzen. Wederom is het verschil minimaal: 0.005 van een seconde.

Yuki Tsunoda sluit als vijfde aan voor Alonso, Ocon, Sainz, Vettel en Stroll. De Soft zorgt duidelijk voor opschudding in de top tien. De immens tegenvallende Sergio Perez (P12), Leclerc en de beide McLarens zijn er de dupe van. De roodgelijnde band is voor hen de enige optie geworden. Ook Max Verstappen zet er echter een zacht setje onder, waarschijnlijk om een simulatie voor Q3 uit te voeren. Nog twee minuten te gaan.

Sainz rondt een traag rondje af op zijn Mediums, waardoor hij in de gevarenzone komt. Teamgenoot Leclerc komt niet verder dan elfde, terwijl Daniel Ricciardo blijft steken op P13. Het is wachten op Sergio Perez. Nee! Hij redt het niet! De Mexicaan komt een tiende tekort op Sainz en is uitgeschakeld in Q2. Verstappen zal zich in de race alleen moeten gaan redden.

Perez claimt dat het team hem op het slechtst mogelijke moment de baan op gestuurd heeft. Volgens Sky Sports commentator Paul di Resta lijkt het erop dat de Mexicaan niet volledig gebuikt maakte van de baan. Door een waarschijnlijk te langzame opwarmronde kon Checo de snelheid van zijn Red Bull kennelijk niet benutten.

Afvallers: Perez, Stroll, Leclerc, Ricciardo, Russell.

Q3

De Mercedessen glijden in formatie de baan op: Hamilton voor Bottas. Verstappen wacht nog even, maar komt dan naar buiten voor Carlos Sainz.

Hamilton's eerste tijd is meteen de snelste. Valtteri Bottas kan niet tippen aan de 1:21.262 van de Brit. Verstappen is snelste in de eerste sector, maar kan dat voordeel niet meenemen naar de rest van de ronde. Met anderhalve tiende verschil moet hij genoegen nemen met P2. Achter de topteams is het Gasly, Alonso, Sainz, Norris, Tsunoda, Ocon en Vettel.

Met iets minder dan vier minuten te gaan zien we Lewis Hamilton weer naar buiten gaan. Lewis blijkt een trendsetter te zijn: de rest van de grid volgt al snel. De uitzonderingen zijn Carlos Sainz en Max Verstappen, die wederom even wat langer wachten. Max komt met afstand als allerlaatste op de baan. Nog twee minuten op de klok.

Hamilton gaat onverstoord verder met het domineren van de sessie. Zijn eerste sector is maar liefst drie tienden sneller dan voorheen. De tweede sector is gelijk aan die van de eerste run. Lewis gaat als eerste door de 1:21 grens met een 1:20.827.

Dan zien we het systeem een paar keer wisselen tussen gele en groene vlaggen in sector 3. Er is iets aan de hand, maar wat? Even later wordt het duidelijk: de AlphaTauri van Pierre Gasly strompelt richting start/finish zonder voorvleugel en met een lekke rechtervoorband. In de herhaling krijgen we de reden te zien: de Fransman ging te wijd over de kerbs en reed daardoor zijn vleugel aan stukken, die vervolgens de band kapotsneed.

De kans om een snellere ronde te zetten is in ieder geval verkeken. Met bijna een halve seconde voordeel pakt Lewis Hamilton de eerste pole position op het Losail International Circuit van Qatar.

Echte teleurstelling horen we echter niet bij Max. De tweede plek op de grid is op Losail namelijk aan de schone kant van de baan en het is een bijzonder lange run naar de eerste bocht. Net als in Mexico City dus.

Verstappen heeft een goede kans om Hamilton in bocht 1 voorbij te steken, zo lang een zekere Fin in een zwarte overall zijn rempedaal kan vinden. Of Max ook in de rest van de race voor de Mercedessen kan blijven is echter nog maar de vraag. We gaan het morgen om 15:00 Nederlandse tijd mee gaan maken.

Resultaten

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team