'Britse overheid verplicht laadpaal bij elke nieuwe woning'

Als onderdeel van de elektrische revolutie wordt elk nieuw Brits gebouw vanaf volgend jaar voorzien van een laadpaal. Zo moet de laadinfrastructuur uitgebreid worden in voorbereiding op het verbod op verbrandingsmotoren in 2035.

'Britse overheid verplicht laadpaal bij elke nieuwe woning'

Links en rechts wordt er door Europese overheden druk geschreeuwd over de komende elektrische revolutie, maar een concrete invulling van de vele ambitieuze plannen hebben we nog niet gezien. De Britse overheid onder Boris Johnson gaat het nu dan toch proberen, aldus Sky News. De VK heeft al een verbod aangekondigd voor traditionele verbrandingsmotoren (2030) en plug-in hybrides (2035), maar moet nog altijd beginnen aan het omvormen van de infrastructuur. Zonder laadpaal is de komende EV-vloot immers niet bijzonder nuttig.

Verplichte palen

In plaats van grootschalige laadparken wil Johnson het netwerk gaan uitbreiden door bij elk nieuw pand minimaal één laadpaal te plaatsen. Zowel woningen als bedrijven zullen onder de regeling gaan vallen. Ook bij grootschalige renovatieprojecten bij panden met meer dan tien plekken zal het toevoegen van laadpalen een verplichting worden. De stekkerstokken zullen per stuk gemiddeld 800 pond gaan kosten, omgerekend bijna 1000 euro.

Mooie speech, Boris

De verwachte aankondiging van de maatregel zal gepaard gaan met wat mooie woorden van de premier:

"Dit is een doorslaggevend moment, we kunnen niet verder gaan zoals we nu doen. We moeten onze economie aanpassen aan de groene industriële revolutie. We moeten onze enorme investering in wetenschap en technologie gebruiken, onze productiviteit verhogen en dan jullie uit de weg gaan. We moeten minder reguleren, of beter en gebruik maken van nieuwe vrijheden."

Bij een bijeenkomst van de Confederation of British Industry zal Johnson zijn zegje gaan doen. Hoe het verplicht stellen van laadpalen precies in zijn werk zal gaan is nog niet bekend.

Nieuws
  • Jaguar, Mercedes-EQ, Audi