Europa is de laatste tijd druk bezig met het uitbannen van verbrandingsmotoren en het promoten van elektrisch rijden. Een van de vooraanstaande overheden in die kruistocht is het Verenigd Koninkrijk.
Zelfs zonder de invloed van daddy EU willen de Britten vanaf 2030 benzine en dieselauto's aan banden gaan leggen. In 2035 zijn plug-in hybrides aan de beurt en in 2040 volgen de vrachtwagens.
Die strakke tijdlijn geeft de indruk dat de mensen achter de campagne fanatieke elektro-fetisjisten zijn. Niets is echter minder waar.
Laadstress
In een interview met Times Radio verklaarde de woordvoerster van het klimaatbeleid, Allegra Stratton, dat ze zelf helemaal geen elektrische auto had. Bovendien had ze geen interesse om duizenden ponden aan een nieuwe EV uit te geven. De reden was vrij simpel: ze had geen zin om lang bij een laadstation te moeten wachten. Stratton zou vaak reizen maken van 320 tot 400 kilometer, waarbij een elektrische auto volgens haar niet praktisch is:
"Het zijn allemaal reizen waarbij ik tenminste één nogal lange pauze moet nemen om bij te laden. En mijn kinderen zijn zeven en vier jaar oud, ik heb er nog geen zin in. Soms wanneer je een slapend kind van vier in de auto hebt wil je gewoon doorrijden want je weet dat als je stopt, dan worden ze wakker en willen ze naar de wc, dan willen ze eten, zijn ze misschien wagenziek enzovoorts"
Oude diesel is duurzaam
In plaats van te investeren in elektrische wagens die niet voldoen aan haar behoeften, rijdt Stratton liever door in haar gebruikte Golf TDI.
Ironisch, gezien Volkswagens verleden met het milieu, maar ook begrijpelijk. Een oude diesel blijven rijden is natuurlijk veel duurzamer dan telkens een nieuwe auto aanschaffen. Daar gaat het Allegra echter niet om: diesel is gewoon veel makkelijker en handiger door de enorme actieradius en de gemakkelijkheid waarmee je die weer aanvult.
Onder vuur
Zoals je mag verwachten vielen de uitspraken van Stratton niet bijzonder goed. Vooral vanuit haar eigen achterban werd ze flink onder vuur genomen. Volgens de EV-sector zijn haar meningen niet gebaseerd op de werkelijkheid, maar op 'mythes' rond elektrisch rijden.
De uiteraard bijzonder neutrale Toddington Harper van laadstation-uitbater Gridserve kon zich niet vinden in haar lezing: "Er zijn een hoop mythes rond het opladen van elektrische voertuigen, maar de waarheid is dat het net zo gebruiksvriendelijk kan zijn als het gebruiken van een traditionele pomp en bestuurders zouden het vertrouwen moeten hebben om vandaag de overstap te maken. We zouden Allegra graag de nieuwste technologieën laten zien."
Edmund King, baas van de Britse ANWB-analoog AA, maakte het nog bonter. Volgens hem moet je bij een reis van 320 kilometer toch al stoppen, dus een laadtijd maakt niks uit: "Helaas zijn teveel opvattingen over EV's een mythe, gebaseerd op hype en ongegronde laadstress. Bij en zeldzame reis van meer dan 320 kilometer moet de bestuurder toch al stoppen om een pauze te nemen om veiligheidsredenen, dus waarom zou je dat niet combineren met een snelle laadbeurt die maar twintig minuten vraagt om van 25% naar 80% te gaan?"
Hypocriet
De kritiek vanuit de EV-sector betekent echter niet dat Stratton opeens steun heeft van haar tegenstanders. Haar perscampagnes waarin ze mensen vroeg hun borden niet af te spoelen, zeep weer in stukken te kopen, meer zelf te koken, hun huizen niet opnieuw in te richten en zelfs af te zien van kinderen kwamen slechts dagen voor haar uitspraken over vieze TDI's.
Met de hypocriete instelling om het volk allerlei maatregelen aan te smeren waar ze zichzelf duidelijk niet aan houdt maakt ze in ieder geval nergens vrienden. Of de milieulobby in het VK op deze manier stand houdt valt nog te bezien, maar we gaan er vanuit dat de PR-blunder snel weer overwaait.
- Volkswagen, Audi