Elektrische auto opladen wordt eindelijk makkelijk

Laadpalen lijken wel makkelijk, maar ze zijn in werkelijkheid vreemde blackboxes. Wat kost het waar, hoe snel gaat het en is er nog een paal vrij? Het zijn vragen die moeilijk te beantwoorden zijn, maar vanaf 1 juli 2021 is dat anders.

Laadpaal

Omdat de markt zelf maar niet met een handige oplossing voor berijders van elektrische auto's komt, grijpt de overheid in. Vanaf 1 juli 2021 moet voor gebruikers in één keer zichtbaar zijn waar een vrije laadpaal is, wat het daar kost om op te laden en hoe snel het laden daar gaat.

De aanbieders van laadpalen zijn vanaf dat moment verplicht om realtime informatie over de laadpalen te delen. De wet- en regelgeving daarvoor wordt nu gemaakt en u kunt zelf meedenken. Er is namelijk een digitale consultatie gaande.

Vanaf 1 juli 2021 zijn laadexploitanten verplicht informatie over hun laadpalen te delen. Zij doen dat niet alleen via hun eigen site of app, maar moeten deze data ook beschikbaar stellen aan bijvoorbeeld appbouwers. Zo kunnen prijsvergelijkingsapps met real time informatie over alle publieke laadpalen in Nederland worden gemaakt. En kunnen elektrische rijders straks via hun navigatieapp snel en makkelijk de informatie vinden die ze nodig hebben als ze onderweg willen laden.

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven zegt: “Wie elektrisch rijdt kan meestal met een glimlach afrekenen. We maken het nu makkelijker om de laagste prijs te vinden. Net als bij de benzinepomp zie je straks in één oogopslag wat het laden kost. En weet je voordat je er naar toe rijdt dat een laadpunt vrij is. Dat geeft zekerheid en vertrouwen”.

Volgens de ANWB is vooral de onduidelijkheid over de prijs van opladen een horde voor veel mensen om over te stappen op een elektrische auto. Als het straks al in de navigatie-app meteen duidelijk is hoe snel de auto weer kan worden opgeladen, maakt dat een elektrische auto veel gebruiksvriendelijker. Als u dan ook meteen weet wat het kost, is de informatie nog beter dan voor een benzine- of dieselauto, daar weet u pas aan de pomp wat het gaat kosten. Een handige app-bouwer kan op deze manier zelfs de goedkoopste route van A naar B laten berekenen.

Overigens moet er nog flink gebouwd worden om alle auto's op te kunnen laden en ruzie aan de paal te voorkomen. Om de groei van het aantal elektrische auto’s bij te benen zijn er in Nederland in 2021 naar schatting 213 nieuwe laadpunten per werkdag nodig en in 2025 per werkdag 550.

Nieuws
  • ProShots