Honda gaat aanrijdingen voorkomen door appjes te sturen

Als het aan Honda ligt zijn aanrijdingen binnenkort verleden tijd. Met behulp van een slim 5G-systeem wil het merk voetgangers en automobilisten voor elkaar waarschuwen in gevaarlijke situaties.

Honda gaat aanrijdingen voorkomen door appjes te sturen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Dat geldt al helemaal als we het hebben over aanrijdingen tussen auto's en voetgangers.

Om het aantal ongelukken tot een minimum te beperken is Honda een project gestart met het Japanse multimedia concern SoftBank. Samen werken de bedrijven aan een innovatief waarschuwingssysteem dat automobilisten en voetgangers van elkaar bewust moet maken.

Drie scenario's

Het systeem gebruikt twee methoden om dit te bewerkstelligen: een 5G netwerk (5G SA) en een meer conventioneel mobiel netwerk (V2X).

Via beide kanalen kan de auto zowel contact zoeken met de voetganger als de positie van de voetganger bepalen. Daarbij wordt de eerste herkenning gedaan door de onboard camera. Honda heeft drie verschillende scenario's uitgedacht waarin het systeem nuttig zou kunnen zijn:

1. Zichtbare voetganger vormt potentieel gevaar

Wanneer de voetganger duidelijk te zien is, wordt hij of zij opgepikt door de onboard camera. Vervolgens spoort de auto het bijbehorende mobiele signaal op via de beide netwerken.

Nog voordat de voetganger de weg op kan struinen krijgt hij een bericht op zijn telefoon die hem waarschuwt voor de aankomende auto. Volgens Honda stopt de voetganger dan meteen om naar zijn scherm te kijken en wordt het ongeluk voorkomen.

2. Achterhalen positie niet-zichtbare voetganger

Ook wanneer de onboard camera geen personen op kan pikken blijft de Honda alert. De auto herkent dat het zicht geblokkeerd is en scant vervolgens naar signalen van mobiele telefoons en de systemen van andere auto's.

Wanneer het mobiele apparaat van een voetganger gevonden wordt, dan krijgt deze een waarschuwingsbericht. Tegelijkertijd wordt de bestuurder op de hoogte gesteld van het mogelijke gevaar gevormd door de voetganger.

Als er een tweede voertuig in de buurt is die de voetganger wél kan zien op zijn onboard camera, dan stuurt deze de positie van de voetganger door naar het eerste voertuig. Zo kan de verborgen voetganger altijd opgemerkt worden, zelfs al heeft hij geen mobieltje bij zich.

3. Opslaan en delen gevaarlijke locaties

Alle voertuigen die langs een plek met slecht zicht rijden slaan de positie hiervan op en sturen deze door naar een centrale server.

Van daaruit wordt de risicovolle locatie in de gaten gehouden en worden er waarschuwingen verstuurd naar alle voetgangers en automobilisten die zich in het aangemerkte gebied begeven.

Door het vaste datapunt is een onboard camera niet nodig: zelfs auto's zonder camera kunnen de algemene waarschuwingen ontvangen.

Nog niet openbaar

Honda is ervan overtuigd dat de systemen een positieve bijdrage zullen leveren aan de verkeersveiligheid. Het merk pleit voor 'een samenleving waar zowel voetgangers als voertuigen veilig van mobiliteit kunnen genieten, met totale gemoedsrust'.

Het project wordt echter nog niet openbaar gebruikt. Voorlopig blijft de invloed van het systeem beperkt tot Honda's Takasu Proving Ground testcentrum in Takasu Town, Hokkaido.

Veiligheid boven privacy?

En dat is misschien maar goed ook. In het persbericht heeft Honda het geen moment over de implicaties van een dergelijk systeem. Het kunnen opsporen, berichten en misschien zelfs identificeren van willekeurige mensen op straat klinkt wat ons betreft als een enorme potentiële inbreuk op privacy.

De precieze uitwerking van het systeem en de benodigde vangnetten voor databescherming blijft Honda ons nog schuldig. De Japanners zetten echter wel vaart achter het project: nog voor het einde van het fiscale jaar willen Honda en SoftBank een 'technologische verificatie' voor de systemen uitgevoerd hebben.