Connectiviteit in de auto

Online zijn is wat in de toekomst steeds belangrijker gaat zijn. De mobiele abonnementen bestaan er in overvloed en bieden stuk voor stuk goede aanbiedingen.
@media (max-width: 679px){#fig-65dc4616dfbdf img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65dc4616dfbdf img{#fig-65dc4616dfbdf img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-65dc4616dfbdf img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65dc4616dfbdf img{#fig-65dc4616dfbdf img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-65dc4616dfbdf img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65dc4616dfbdf img{#fig-65dc4616dfbdf img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-65dc4616dfbdf img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65dc4616dfbdf img{#fig-65dc4616dfbdf img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Connectiviteit in de auto

Hoewel de overheid stimuleert om mono auto te rijden, willen steeds meer mensen WiFi in de auto. Daar hebben niet alleen de passagiers baat bij, maar ook de auto die vanwege internet allerlei handige functies kan uitvoeren, zoals bepaalde apps, muziek, navigatie en andere connectiviteit van de auto. Toch is je auto als internetbron niet altijd mogelijk.

Mogelijkheden 

Om internet in je auto te verkrijgen kun je gebruik maken van een hotspot vanuit je smartphone. Daarbij is het belangrijk om voldoende data in je abonnement te hebben.

Sommige automobilisten maken gebruik van een bepaalde instelling of app (zoals Tasker) die automatisch een hotspot maakt als ze in de auto stappen. Overigens kan internet ook worden verkregen door via Bluetooth met de auto te verbinden.

MiFi of Dongel

Een populaire trend is het gebruik maken van een simkaart met data in MiFi routers of in een Dongel. Dit zijn apparaten die met een simkaart een WiFi netwerk kunnen opzetten. Een belangrijk punt dat hierbij gemaakt moet worden is dat dit in de meeste gevallen niet mag van de providers. Simkaarten zijn namelijk bedoeld om mee te bellen (Human to Machine, H2M).

Ingebouwde simkaart

Een alternatief is dat automerken een ingebouwde modem hebben waar je een simkaart in kunt doen. Onduidelijk is dan ook of dit mag. Veel abonnementen zijn namelijk bedoeld voor 06-nummers en mogen volgens de ACM (Autoriteit Consument & Markt) niet gebruikt worden voor M2M toepassingen (Machine to Machine), zoals een computer, MiFi router, Dongel en dus ook een auto.

Een reden hiervoor is dat er in Nederland niet genoeg 06 nummers meer over zijn. In plaats van 06-nummers moeten 097-nummers gebruikt worden voor M2M toepassingen. De 06 nummers moeten beschikbaar blijven om mee te bellen. Dit gebied is echter grijs, omdat je met een auto kunt bellen en het daarom mogelijk zou moeten zijn om hier een 06 nummer en simkaart te gebruiken. Bovendien is de definitie van bellen de laatste jaren misschien aan verandering toe, omdat het bellen via internet (VoIP, Voice over Internet Protocol) al erg populair is.

Auto abonnementen

Er zijn ook automerken die naast een ingebouwde modem ook een bijbehorend abonnement aanbieden. Hier zijn speciale simkaarten voor in de auto voor ontwikkeld. Dus niet de gebruikelijke simkaarten voor in je telefoon. De auto is hiermee verbonden met verschillende zaken.

Denk aan allerlei functies waaronder internet, navigatie, muziek streamen en autodiagnostiek. Dit laatste is interessant als je kijkt naar 5G-netwerk en automotive zaken. De toekomst gaat namelijk in de richting van connectiviteit tussen verkeer en zal uiteindelijk voor verbondenheid tussen alle voertuigen op de weg leiden. Misschien wel tot volledig autonoom verkeer!