Verrassend! Onderzoek bewijst dat mensen niet bezig zijn met rijden als de autopilot aan staat

Een nieuw onderzoek uit Amerika heeft aangetoond dat mensen hun aandacht er niet bij hebben als de autopilot aan staat. Ze zijn dan met hele andere dingen bezig.

Een bestuurder waarvan de autopilot aan staat

Belangrijke resultaten uit het Instituut voor het Intrappen van Open Deuren: mensen raken afgeleid als ze niets hoeven te doen. Dit volgt op hun eerdere baanbrekende onderzoeken dat je nat wordt als het regent en dat ijs meestal koud is.

Oké, oké, genoeg geklier. Even kijken naar het echte onderzoek. Het Amerikaanse Insurance Institute of Highway Safety (IIHS) heeft onderzoek gedaan naar de aandachtsspanne van mensen in auto’s met autonome functies. Specifiek gaat het dan om de Volvo S90 en de Tesla Model 3, die allebei een autopilot hebben. De IIHS heeft onderzocht of mensen nog wel gefocust blijven als er een automatische piloot in de auto zit, en wat blijkt? Mensen raken nogal afgeleid als ze niet hoeven te rijden. Wie had dat gedacht!

Drie jaar lang volgde de IIHS verschillende bestuurders die een maand lang gebruik maakten van de autopilot functies. Het viel vrijwel meteen op dat de mensen die achter het stuur zaten snel hun aandacht naar andere dingen verplaatsten. Mensen gingen eten, werkten hun haar of make-up bij, of ze gingen dingen doen op hun telefoon. Dat gedrag nam alleen maar toe naarmate ze meer bekend raakten met het systeem. Nogmaals: wie had dat gedacht?

Techniek is specifiek ontwikkeld om je andere dingen te laten doen

Goed, we doen er een beetje lacherig over, maar dit is eerlijk gezegd wel een probleem. Deze automatische piloot-functies van Tesla en Volvo zijn leuk, maar ze zijn verre van perfect. Hoewel de merken graag doen alsof ze een kunstje uit sci-fi naar de werkelijkheid hebben gehaald, is het nog steeds belangrijk dat bestuurders de aandacht erbij houden. Er zijn genoeg voorbeelden van foutjes vanuit deze systemen, en het is handig dat een bestuurder in kan grijpen wanneer je Tesla denkt dat de maan een verkeerslicht is.

Tegelijkertijd kun je het de bestuurders ook moeilijk kwalijk nemen. Het is makkelijk je te concentreren op het rijden als je bezig bent met, nou ja, rijden. Maar als je dat niet hoeft te doen, dan zit je eigenlijk alleen maar naar een draaiende machine te kijken die jouw input eigenlijk niet nodig heeft. Het is inderdaad niet makkelijk om daar dan op te blijven focussen. Geen wonder dat deze bestuurders dan andere dingen gaan doen om hun aandacht vast te houden.

Het doel van deze twee systemen en hun soortgenoten is natuurlijk uiteindelijk dat de auto inderdaad volledig uit zichzelf kan rijden. Waarschijnlijk zal er een moment in de toekomst zijn waarop dit soort onderzoeken niet meer nodig zijn. Dat is ook waar het instituut voor pleit. De onderzoekers moedigen in de tussentijd echter automakers aan om betere vangrails in te bouwen zodat het makkelijker is voor bestuurders om de aandacht erbij te houden.