Max Verstappen naar de stewards voor inhalen onder safety car

De titel van Max Verstappen is nog niet veiliggesteld! Op aanraden van Mercedes onderzoekt de FIA of de Nederlander achter de safety car ingehaald heeft.

Max Verstappen naar de stewards voor inhalen onder safety car

In een nagelbijtende finale wist Max Verstappen in de laatste raceronde Lewis Hamilton te verschalken op weg naar zijn eerste wereldtitel. Helaas staat zijn status als wereldkampioen al meteen ter discussie voor een incident vlak vóór die allesbepalende inhaalactie.

Overtreding achter de safety car

Achter de safety car deed Max namelijk zijn best om een extreem langzame Lewis te intimideren net voor de herstart. Daarbij kwam de neus van de RB16B echter kortstondig vóór de neus van de W12. Inhalen achter de safety car is echter ten strengste verboden.

Het door de ongewone safety car situatie aangebrande Mercedes heeft de kans schoon gezien om meteen een protest in te dienen. Mercedes heeft de FIA erop gewezen dat Verstappen artikel 48.8 van de reglementen. Max Verstappen is op basis van dit protest opgeroepen door de stewards om zich te verantwoorden.

Verkeerde procedure

Bovenop het eerste protest heeft Mercedes aangekaart dat de standaard safety car procedure niet gevolgd is. De FIA liet een ronde voor het einde van de race alleen de vijf gelapte auto's tussen Lewis Hamilton en Max Verstappen langs de safety car. Normaal gesproken moeten echter alle gelapte wagens de safety car passeren voordat er gestart kan worden. Mercedes stuurt er dan ook op aan om de stand van een ronde eerder als eindresultaat op te nemen.

De stewards buigen zich op dit moment over beide gevallen.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool