Miami Grand Prix: rechter vraagt bewijs 'onvermijdelijke gehoorschade' 

Rechter Alan Fine heeft de volgende stap gezet in de zaak rond de Miami Grand Prix. De bewonersvereniging die de race wil voorkomen moet met harde bewijzen komen dat er onvermijdelijke gehoorschade zal ontstaan tijdens de Grand Prix.

Miami Grand Prix: rechter vraagt bewijs 'onvermijdelijke gehoorschade' 

De zaak die de Grand Prix van Miami bedreigt is eindelijk in gang gezet. Een groep activistische bewoners uit de nabijgelegen wijk Miami Gardens wil met alle geweld het evenement voorkomen.

Volgens een rapport gepresenteerd door de gedupeerden zouden de F1-machines een geluidsniveau van 97 decibel bereiken. De herrie zou vergelijkbaar zijn met een kettingzaag en in een omtrek van vier kilometer te horen zijn.

Concreet bewijs

Op basis van deze gegevens claimen de activisten dat er ondraaglijke geluidsoverlast, voor grondige verstoringen zorgen en zelfs fysieke schade toebrengen aan de bewoners van Miami Gardens.

Voor zittende rechter Alan Fine is het echter niet genoeg om tot een beslissing te komen. Fine heeft de groep dinsdag gevraagd met meer concreet bewijs te komen, zodat er op tijd een spoedberaad gehouden kan worden voorafgaand aan de race. Vandaag volgt een Zoom-meeting om de zaak verder te bespreken.

Oordoppen in

Fine wil ervan overtuigd worden dat de vermeende gehoorschade ook echt onvermijdelijk is. Het moet niet zo zijn dat een set oordoppen en dichte deuren het probleem meteen verhelpt.

De rechter kan alleen op basis van een acuut en onvermijdelijk gezondheidsrisico de race aan banden leggen. Een verbod door middel van intrekking van de vergunning is namelijk niet mogelijk, aangezien de gemeente deze pas een paar dagen vóór de race kan verlenen.

10 jaar

De zaak is de tweede tegen de Miami Grand Prix, nadat eerder een claim gedaan werd op basis van discriminatie. De race werd al langer tegengewerkt door de politieke leiding van de stad, maar door een recente verkiezing gingen de deuren opeens wagenwijd open. Promotor South Florida Motorsports heeft een contract voor 10 jaar binnen weten te slepen.

De organisatie zegt met PVC geluidsschermen genoeg gedaan te hebben om geluidsoverlast te voorkomen. Afhankelijk van de afloop van de zaak zullen de schermen vanaf 6 mei getest gaan worden.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Formula 1