Miami Grand Prix bedreigd door nieuwe rechtszaak

De race rond het HardRock Stadium krijgt op de valreep nog even een tegenslag te verduren. Een groep boze bewoners uit het nabijgelegen Miami Gardens wil koste wat het kost de race verbieden. De reden: ondraaglijke en fysiek pijnlijke geluidsoverlast.

Miami Grand Prix bedreigd door nieuwe rechtszaak

We zijn nog maar drie weken verwijderd van de eerste van twee Amerikaanse Grand Prix dit jaar. De race rond het footballstadion van de Miami Dolphins belooft één van de best bezochte van het seizoen te zijn, maar als het aan de lokale bewoners ligt gaat het hele feest niet door. Er is namelijk maar één ding dat Amerikanen liever doen dan feestvieren in de zon: alles en iedereen aanklagen.

Ondraaglijk geluid

Een bewonersvereniging uit het nabij het circuit gelegen buurt Miami Gardens wil hoe dan ook voorkomen dat er gereden zal worden. De turbo-hybride F1-wagens zouden namelijk veel te luid zijn en de buurt onleefbaar maken. Dat is dan ook voor het eerst.

De groep claimt dat het geluidsniveau binnen lokale woningen op zal lopen tot 97 decibel, een geluidsniveau vergelijkbaar met dat van een kettingzaag. Het geluid zou ondraaglijk zijn, voor verstoring zorgen en fysieke schade toebrengen aan de bewoners.

Speciale vergunning

Volgens de rechter in de zaak kan de rechtbank echter geen oordeel vellen over de Grand Prix, zo meldt de Miami Herald. Er is namelijk nog geen vergunning uitgevaardigd voor het evenement, waardoor er geen duidelijke limieten op de overlast gesteld zijn. Volgens de letter van de wet moet de overlast 'niet onredelijk' zijn, maar worden er geen specifieke limieten gesteld. Rechter Alan Fine wil daarom wachten tot de vergunning verleend wordt:

"Talloze rechtbanken voor mij hebben de verleiding weerstaan om op iets te springen dat nog niet verleend is. Zou ik niet moeten wachten om te zien of de city manager de vergunning voor speciale evenementen verleent? We zitten nu in limbo voor de verlening van de vergunning. Het is een heel ongemakkelijke situatie voor een rechtbank."

De vergunning kan echter pas een paar dagen vóór de start van het evenement nog verleend worden, waardoor er geen tijd zou zijn de zaak af te ronden. Bovendien moet dan alsnog bewezen worden dat de GP zich niet aan de door de vergunning gestelde eisen houdt.

Discriminatie

De zaak rond geluidsoverlast is de tweede die aangespannen is tegen de Miami Grand Prix. In juli van vorig jaar probeerde een andere groep de race zelfs te verbieden op basis van discriminatie.

Omdat 70% van de bewoners van Miami Gardens zwart is zou de overlast van het evenement met name 'gemarginaliseerde groepen' treffen. De zaak werd echter van tafel geveegd, omdat niet bewezen kon worden dat de organisatie doelbewust een circuit gebouwd heeft naast een overwegend zwarte buurt.

Stemmen maar

De nieuwe overlastzaak lijkt een vergelijkbare kans van slagen te hebben. Het Miami Grand Prix-weekend gaat naar alle waarschijnlijkheid gewoon van start op 6 mei. Het circuit heeft meteen een contract voor de komende tien jaar, waarbij ook 5 miljoen dollar vrijgemaakt werd voor het verbeteren van de omliggende gemeenschap.

Joseph Serota, advocaat voor de gemeenteraad van Miami, vatte de situatie treffend samen: "Als je het niet leuk vindt wat ze doen, dan heb je een verkiezing. Er is echt niets voor de rechtbank om te doen."

Formule 1
  • Formula 1