Nee! Brandstofprijzen gaan mogelijk wéér omhoog

Het leek wel even gedaan te zijn met de extreme stijging van de brandstofprijzen. Volgens De Telegraaf moeten we ons echter schrap zetten voor de volgende scherpe piek.

Nee! Brandstofprijzen gaan mogelijk wéér omhoog

Door de dramatische stijging van de brandstofprijzen stonden Nederland een tijd stijf in de top drie van duurste landen ter wereld. Het verminderen van de accijns aan het begin van de maand deed ons iets zakken, maar de landelijke adviesprijs voor een litertje E10 is nog altijd torenhoog. Vandaag de dag betaal je maar liefst 2.245 gemiddeld. Volgens De Telegraaf kan daar binnenkort echter verandering in komen, en uiteraard niet in positieve zin.

Boycot

De mogelijke stijgingen hebben - hoe kan het ook anders - alles te maken met de Russische invasie van Oekraïne. Als onderdeel van het op dit moment al verregaande pakket van sancties tegen de regering van Putin overweegt de EU een algemene boycot uit te spreken op Russische olie.

Het weigeren van het zwarte goud zou een schokgolf kunnen veroorzaken op de markt, waardoor de prijzen wederom in vogelvlucht zullen gaan.

Aangezien onzekerheid over een mogelijke boycot al genoeg kan zijn om de prijzen op te drijven is het scenario van De Telegraaf niet bijzonder vergezocht. De krant meldt een doomsday datum van 1 januari 2023. We kunnen dus nog even rustig ademhalen.

Nieuws
  • iStock