Hier moet je op letten als je een telefoonhouder voor in de auto koopt

Tegenwoordig kun je in de auto niet meer zonder telefoonhouder. Je mag de telefoon al jaren niet meer in de hand hebben tijdens het besturen van een voertuig. Dat is niet zonder reden, want er gebeuren veel ongelukken door.

Hier moet je op letten als je een telefoonhouder voor in de auto koopt

Juist om deze reden heeft de overheid er forse boetes opgezet als je handheld aan het bellen bent, of het toestel alleen maar vast hebt. Want of je nu belt of niet, het in de hand hebben van het toestel is voldoende om een flinke boete te krijgen. Met een telefoonhouder auto kun je voorkomen dat je zo’n boete oploopt. Er is genoeg keuze.

Telefoonhouders voor in de auto 

Je bent niet gebonden aan telefoonhouders die speciaal voor bepaalde merken smartphones gemaakt zijn. De meeste universele telefoonhouders passen op iedere smartphone in iedere auto. Mocht je een model zoeken voor een specifieke smartphone, dan kun je kiezen voor een merkgebonden telefoonhouder. Heb je bijvoorbeeld een model dat alleen geschikt is voor een iPhone? Dan past deze niet op andere smartphones.

De meeste telefoonhouders voor in de auto werken aan de hand van zuignappen. Deze zuig je op je voorruit of dashboard. Toch is dat niet altijd handig als je de bocht net iets te scherp neemt. Je wilt immers niet dat je smartphone door de hele auto heen rolt. Daarom kun je ze tegenwoordig ook aan een luchtrooster bevestigen. Dankzij de ingebouwde oplader blijft je smartphone altijd opgeladen en kun je de telefoon inzetten als navigatiesysteem.

Opladen van je smartphone 

Als je een telefoonhouder voor in de auto koopt, kun je het beste erop letten of je telefoonhouder ook een oplaadfunctie heeft. Niet alle houders hebben dat. Je kunt wel in vrijwel iedere auto de 5V-aansluiting gebruiken, maar dan ben je bezig met een aantal kabeltjes. Dat terwijl je met een telefoonhouder de smartphone in sommige gevallen kunt opladen terwijl deze aan de smartphone is gekoppeld.

Let wel dat houders met een oplaadfunctie duurder zijn in de aanschaf. Maar daarvoor ben je dan niet meer in de weer met powerbanks, verloopjes en kabeltjes. Soms zeggen fabrikanten bovendien dat de telefoonhouder draadloos kan opladen. Dat is in de praktijk maar zelden het geval: meestal heb je een draad van de houder naar de 5V-aansluiting door de auto lopen.

Telefoonhouders zijn niet verplicht 

Het is verplicht in de auto om handsfree te bellen. Dat betekent dat je je smartphone nooit vast mag houden tijdens het besturen van een voertuig. Een telefoonhouder is niet verplicht in de auto. Je mag dus ook zonder telefoonhouder een auto besturen. Wat niet mag, is je smartphone vasthouden. Dat is namelijk gevaarlijk en daarom bij wet verboden.

Door een telefoonhouder aan te schaffen kun je voorkomen dat je in de verleiding komt om het toestel vast te houden. Zo rijd je een stuk veiliger en kun je bovendien forse boetes voorkomen.

Als je wordt staande gehouden kun je dus geen bekeuring krijgen omdat je geen telefoonhouder je hebt. Je mag je toestel dus ook op de achterbank leggen en deze koppelen met je geïntegreerde telefoonsysteem.

Algemeen
  • iStock