Zeer sterke Leclerc pakt pole in Monaco, Verstappen op plek vier

Ferrari heeft alle kaarten in handen voorafgaand aan de race op het stratencircuit van Monaco. Leclerc start zondag vanaf pole position, met Carlos Sainz daar direct achter. Een groot voordeel op een circuit waar inhalen lastig is. Verstappen had het moeilijk tijdens de kwalificatierondes en moet het helaas doen met een vierde startpositie zondag. Red Bull-teamgenoot Checo Perez start vanaf P3.
@media (max-width: 679px){#fig-6567089dd12e3 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6567089dd12e3 img{#fig-6567089dd12e3 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-6567089dd12e3 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6567089dd12e3 img{#fig-6567089dd12e3 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-6567089dd12e3 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6567089dd12e3 img{#fig-6567089dd12e3 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-6567089dd12e3 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6567089dd12e3 img{#fig-6567089dd12e3 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Monaco

Slechts één weekje na de race op het warme asfalt van Barcelona maken de teams zich op voor het stratencircuit van het prinsdom Monaco, woonplaats van huidig WK-leider Max Verstappen. Het wordt de zevende race van het seizoen.

Zowel tijdens de eerste als de tweede vrije training pakte Charles Leclerc vrijdag de eerste plek. Verstappen eindigde tijdens beide vrije trainingen op plek vier. Voorafgaand aan de derde vrije training leek het team van Red Bull aardig wat gesleuteld te hebben aan de wagens, waarvan vooral Perez kon profiteren. Hij zette de snelste tijd neer zaterdagmiddag. Verstappen had iets meer moeite met het circuit tijdens FP3 en zette wederom de vierde tijd neer, net achter de twee Ferrari's van respectievelijk Leclerc en Sainz. Op naar de kwalificatierondes.

Q1

Direct in Q1 wordt duidelijk dat het een lastig circuit is, met name door het gebrek aan ruimte. Leclerc geeft aan dat hij niet tevreden is met de timing wat betreft het beginnen van zijn rondes. Het is druk. Perez pakt de eerste tijd: 1.14,369, maar Verstappen duikt daar al snel 74 duizendsten onder.

Even later in Q1 worden er snellere tijden gereden. Leclerc pakt op een gegeven moment de eerste plek met 1.12,569, gevolgd door zijn teamgenoot Sainz en concurrent Verstappen, hij op vier tienden achter Charles Leclerc. Niet veel later pakt Russell de derde plek, waarmee hij voor Verstappen kruipt.

Met nog tweeënhalve minuut op de klok krijgen we een rode vlag. Geen crash, maar de wagen van Tsunoda die bij het insturen de vangrail raakt. Het lijkt erop dat alleen de velg is beschadigd.

Als de race weer wordt hervat, is het wederom druk op de baan. Logisch, er staat immers nog anderhalve minuut op de klok. De top blijft echter binnen.

Einde Q1: Albon, Gasly, Stroll, Latifi en Zhou vallen af. Leclerc lijkt redelijk moeiteloos en vloeiend over het circuit te glijden en eindigt dan ook op plek 1. Verstappens tijd is goed voor de zesde plek.

Q2

Verstappen draait als eerste het circuit op en zet ook als eerste een tijd neer: 1.12,551. Al snel duiken Perez, Sainz en Leclerc 'ruim' onder die tijd. Perez pakt de eerste plek, met Verstappen op bijna een halve seconde van zijn teamgenoot.

Hamilton geeft aan dat er 'iets' te heet wordt, al is niet helemaal duidelijk wat. Later klaagt de Engelsman over het gebrek aan grip. Hamilton en Russell zitten wel heel dicht op elkaar, terwijl ze beiden op verschillende delen van het circuit snel zijn.

Met iets meer dan 7 minuten op de klok, pakt Leclerc de eerste plek met 1:11.864. Niet veel later is er een probleem voor de Monegask. Hij vergeet dat hij op de weegbrug moet en wordt uiteindelijk handmatig teruggeduwd. Zelf achteruit terugrijden is niet toegestaan.

Net als Hamilton klaagt Verstappen over gebrek aan grip. De Nederlander wordt met tweeënhalve minuut op de klok door Lando Norris van de vierde plek geduwd. Verstappen staat op dat moment binnen. Niet veel later ruilen Norris en Verstappen weer van plek.

Einde Q2, met als afvallers: Tsunoda, Bottas, Magnussen, Ricciardo en Schumacher. Vettel is blij dat hij door is - hij zat tot dusver op dit circuit altijd bij de laatste tien. Leclerc wint ook Q2, gevolgd door Perez, teamgenoot Sainz en Verstappen. De complete top tien zit binnen acht tienden van elkaar. De Nederlander is duidelijk nog zoekende op het circuit van Monaco.

Q3

Voordat Q3 begint klaagt Max wederom over het gebrek aan grip, waarop een engineer hem vraagt of hij twee 'langzame' rondes wil maken, voordat hij los gaat. Leclerc rijdt als eerste het circuit op en lijkt alles onder controle te hebben. Voor hem valt er nog wat te verbeteren in de laatste bochten.

Eerste tijd Leclerc: 1:11.376. Sainz volgt, met daarachter Perez en Verstappen. De Nederlander op +0.290. Teambaas Horner zegt dat hij vooral veel verliest als hij heuvelopwaarts rijdt.

Verstappen rijdt na een pauze weer het circuit op. Kan hij zich herpakken? Vooralsnog is zijn teamgenoot Checo sneller in Monaco. Verstappen pusht hard, maar lijkt bijna over het randje te gaan. Weinig grip, weinig balans. Ook Leclerc en Sainz gaan weer rijden.

De laatste twee minuten gaan in. De top vijf bestaat nog steeds uit twee Ferrari's en twee Red Bulls, gevolgd door Lando Norris. Nog dertig seconden op de klok en dan ineens code rood: Perez gaat eraf.

Sainz klapt ook nog eens in de wagen van Perez. Met dertig seconden op de klok wordt er niet opnieuw gestart. Einde van de kwalificatierondes.

De resultaten

Het gevolg: Leclerc pakt wederom pole. De Monegask is blij, helemaal omdat het lastig inhalen is op het circuit. Verstappen heeft door de crash in Q3 geen kans meer om een goede ronde neer te zetten en vertrekt vanaf P4, achter Perez (P3) en Sainz (P2).

Kortom, Ferrari heeft alle kaarten in handen in Monaco. Met Leclerc op pole en Sainz daar direct achter kan de scuderia z'n eigen strategie bepalen. Sainz kan bijvoorbeeld zijn teamgenoot helpen en zijn plek verdedigen door de concurrentie, en dan met name de twee Red Bulls, op te houden.

"Het is een lastig weekend voor mij", aldus Verstappen na afloop van de race, maar "Het is wat het is." De regerend wereldkampioen struggelde wat met zijn wagen. Max: "Ik had zelf meer last van onderstuur dan ik wou." Of er op zondag dan helemaal niks meer mogelijk is vanaf P4? "Dat zien we morgen wel", aldus de huidig WK-leider, waarna hij lijkt te zeggen dat hij hoopt op een regenbuitje.

  • Formule 1
  • Viaplay
  • Pro Shots/Panoramic, Twitter Formula 1