Max Verstappen wint op z'n gemak in Baku!

Max Verstappen heeft zonder echte tegenstand de overwinning naar zich toegetrokken in Baku. Vanwege een dubbele uitvaller voor Ferrari en een later in de race tegenvallende Perez kon de kampioenschapsleider zijn voorsprong comfortabel vergroten.

Max Verstappen wint op z'n gemak in Baku!

Sergio Perez wist bij de start de leiding te grijpen met een prachtige actie binnendoor bij Charles Leclerc, terwijl Max Verstappen bleef steken op P3. De Nederlander probeerde de Ferrari later alsnog te pakken met DRS, maar kon niet echt een vuist maken.

Ferrari-problemen

De felle strijd tussen Red Bull en Ferrari werd bruut onderbroken op ronde 9, toen de wagen van Carlos Sainz er plotseling de brui aan gaf. Het bleek uiteindelijk een hydraulisch probleem te zijn.

Leclerc maakte van dat nadeel een voordeel door een pitstop te doen onder de virtual safety car veroorzaakt door zijn teamgenoot, maar elf ronden later was hij zelf aan de beurt. Met een spectaculaire rookpluim vanuit zijn V6 moest de Monegask noodgedwongen opgeven.

De grillige betrouwbaarheid beperkte zich bovendien niet tot de Scuderia. Ook de Alfa Romeo van Guanyu Zhou en de Haas van Kevin Magnussen kwamen door technische problemen niet aan de finish.

Rustig naar de finish

Zonder de bedreiging van de rode bolides konden Sergio Perez en Max Verstappen rustig de rondjes gaan aftellen. Max liet het er echter niet bij zitten en haalde de Mexicaan rap bij. Met een lichte teamorder werd het gevecht op ronde 15 beslist met een eenvoudige DRS-inhaalactie.

Lekker managen

Verstappen bouwde vervolgens een comfortabel gat op tegenover zijn teamgenoot, wat hem de tijd gaf zich over de boordradio druk te maken over minimale rondetijden en bandentemperaturen.

Het drama van vorig jaar zit immers nog vers in het geheugen. Zo ver kwam het gelukkig niet. Zonder enige tegenstand ging de Nederlander naar zijn eerste overwinning in Azerbeidzjan.

Sergio Perez wist zijn P2 met eenvoud te behouden en had de tijd om het puntje te pakken voor de snelste ronde. Het podium was compleet door George Russell, die zijn top 5-reeks opnieuw verlengde voor het ploeterende Mercedes.

Daarachter was het Lewis Hamilton, waardoor de Silberpfeilen maximaal konden scoren met de afwezigheid van Ferrari. Een indrukwekkende Pierre Gasly pakte zijn beste resultaat van het seizoen - en van AlphaTauri - met P5.

Resultaten

Door het drama van Ferrari is Charles Leclerc gezakt naar derde in het kampioenschap, met 116 punten. Met Verstappen op 150 punten en Perez op 129 is het voordeel voor Red Bull groter dan ooit. Ook in het constructeurskampioenschap deelt RBR rake klappen uit: de Scuderia staat nu maar liefst 80 punten achter.

Leclerc en Ferrari hebben dus een hoop werk te verzetten in de komende races. Volgende week mogen ze het opnieuw proberen in Montreal.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool