Verregend Montreal is nat genoeg voor échte porpoising

Door hevige onweer is het Circuit Gilles Villeneuve klaar voor echte bruinvissen. Met name in de pits kunnen de zeezoogdieren hun lol op.

Verregend Montreal is nat genoeg voor echte porpoising

Sinds de start van het nieuwe ground effect tijdperk draait opeens alles in de F1 erom: porpoising. Het aerodynamische fenomeen ontleent zijn naam aan de manier waarop een bepaalde dolfijnachtige (de bruinvis) zich door het water beweegt. Na hevige stormen in Montreal ziet er ernaar uit dat de bruinvissen zich helemaal thuis zullen gaan voelen op het circuit. Mercedes knijpt zich ongetwijfeld al in de handjes.

Slick weer

Dat er regen voorspeld was voor het GP-weekend was al wel duidelijk, maar gisteren brak de hel echt los boven het semi-permanente circuit. F1 Twitter greep uiteraard meteen de kans om het water om te zetten in content. De Pirelli slicks konden inderdaad wel in de bandenwarmers blijven.

Porpoises in de pits

Een filmpje van Alpine laat goed zien dat het water niet eenvoudig weg kan op het circuit. Vooral de putjes in de pits mogen wel eens nagekeken worden.

Nat/droog

Gelukkig voor de organisatie is de regen op de zondag zo goed als weg. We krijgen dus niet opnieuw een paniekerig afgelaste start, zoals in Monaco. De vrij trainingen van vandaag en de kwalificatie zullen naar alle waarschijnlijkheid echter onder natte omstandigheden verreden worden.

Dat levert in ieder geval de nodige uitdagingen op wat betreft de setup van de wagens. De snelste afstelling op de natte zaterdag is heel anders dan die op de droge zondag. De tijd zal het leren welk team dit het beste aan zal pakken.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool