Romain Grosjean geïrriteerd naar FIA: 'Laat ze verdomme racen!'

De Zwitserse Fransoos is bijzonder kritisch op de acties van de wedstrijdleiding in Canada. De bemoeienis van de stewards staat volgens Romain het racen in de weg.

Romain Grosjean geïrriteerd naar FIA: 'Laat ze verdomme racen'

Na zijn vurige bijna door ervaring vinden we Romain Grosjean tegenwoordig in Amerika als IndyCar coureur. De Fransman met Zwitserse roots heeft echter ook genoeg tijd over om de Formule 1 nauw in de gaten te houden. In zijn recensie van de Grand Prix van Canada was 'De Feniks' opvallend fel tegen de beslissingen van de FIA. De penalties die tijdens de race uitgedeeld werden konden volgens Romain niet door de beugel.

Meatball onnodig

Allereerst sprong Grosjean op de bres voor zijn oude teammaatje Kevin Magnussen. Na contact met Lewis Hamilton op de openingsronde werd de Deen door de wedstrijdleiding naar binnen gehaald om zijn licht beschadigde voorvleugel te laten vervangen. Hierdoor speelde hij de rest van de race geen rol van betekenis meer.

Grosjean zag het zwaaien van de meatball-vlag als onnodig, aangezien de vleugel amper beschadigd was. Als de FIA bang is voor rondvliegende kleine delen, dan moeten ze volgens Romain sowieso grotere stappen zetten. Alleen een IndyCar-achtige aeroscreen biedt volgens de Fransman een echte uitkomst:

"Voor Magnussen werd de race verpest door de zwart en oranje vlag. Waarom? Ik bedoel, ja de voorvleugel ging een beetje in stukken uiteen maar het is een klein stukje. Als je wil vermijden dat een coureur geraakt kan worden moet je gewoon upgraden naar een aeroscreen, net als IndyCar. Dan kan het onderdeel vliegen zonder de helm van de coureur te raken."

"Ik was niet onder de indruk van die straf. Ik vond het erg hard en het verpestte Kevin's race. Hij kon er niks aan doen, hij was gewoon in gevecht met Lewis Hamilton. Het verpestte z'n race, en die was al verpest door de schade aan zijn voorvleugel."

Laat ze racen!

Grosjean had ook commentaar op de beslissing van de wedstrijdleiding om Fernando Alonso vijf strafseconden te geven. De Spanjaard slingerde op de laatste ronde zijn aangeslagen Alpine voor de neus van de Alfa Romeo van Valtteri Bottas om zijn zevende plek te beschermen. Hij werd uiteindelijk negende na het opleggen van de tijdstraf.

Romain zit niet in waarom Fernando zo hard afgerekend werd op zijn bewegingen op het rechte stuk. Het rechte stuk is volgens hem immers helemaal niet recht, waardoor je dus ook niet recht kunt rijden. De straf ziet hij dan ook vooral als betutteling die het echte racen in de weg staat:

"Ik ben het helemaal niet eens met de straf voor Alonso. Hij verdiende geen straf voor twee keer bewegen op het rechte stuk. Dat rechte stuk is niet eens recht, dus hoe kun je dan rechtuit rijden? Laat ze verdomme racen! Het is goed om wheel to wheel actie te zien. Natuurlijk moet het binnen bepaalde grenzen blijven, maar ik had niet het gevoel [de actie van Alonso] iets slechts was. Het was goed racen en ik was blij toen ik het zag."

Formule 1
  • Haas F1 Team