Motorprobleem zat Fernando Alonso dwars in Montreal

Het leek zo mooi te gaan voor Fernando in Canada, maar na zijn zinderende kwalificatie eindigde de veteraan alsnog achter zijn teamgenoot. Na de race legde hij uit waarom: door een haperende power unit kwam hij een seconde tekort op het rechte stuk.

ERS-probleem zat Fernando Alonso dwars in Montreal

Alle ogen waren afgelopen zondag gericht op Fernando Alonso. De 40-jarige ijzervreter wist op een nat Circuit Gilles Villeneuve een verrassende tweede plek te pakken tijdens de kwalificatie. 'Nando zei nog gekscherend dat hij het Max Verstappen moeilijk zou gaan maken bij de start, maar daar kwam uiteindelijk weinig van terecht.

Na een korte stint in een DRS-trein met Carlos Sainz en Lewis Hamilton begon de Spanjaard later in de race rap terug te vallen. Op de streep moest hij uiteindelijk zelfs teamgenoot Esteban Ocon voor zich dulden en kwam hij teleurstellend binnen als zevende. Na een penalty voor weaving werd dat zelfs negende.

Ongelukkig motorprobleem

Dat Alonso zijn podiumplek niet vast kon houden was niet zo'n verrassing, maar gezien de pace op de kurkdroge vrijdag leek er meer in te zitten. Helaas kreeg Fernando echter te maken met een haperende Renault power unit, zo verklaarde hij tegenover Autosport:

"We hadden een motorprobleem op ronde 20 waarbij de energie erg vroeg afgekapt werd op de rechte stukken, zodra we de bochten uitkwamen. Dus we probeerden het op te lossen, maar het werkte niet. Dus gelukkig hoefden we niet op te geven en scoorden we nog steeds een paar punten.

"Maar tot dat punt, denk ik dat we voor het podium aan het vechten waren. Aan het begin van de race voelde ik me sterk tegenover Hamilton, we hadden gewoon niet de pace van Verstappen en Sainz, maar oké om Hamilton en de Mercedes te controleren. En dan de virtual safety cars, geluk of ongeluk, dat kan de race veranderen, oké. Maar we hadden nog steeds voor P3, P4 kunnen vechten."

Kamikaze rijden

Door het motorprobleem miste Alonso een dikke 160 pk op de lange rechte stukken van Montreal. Het was slechts een kwestie van overleven voor de Alpine-rijder. Fernando kon het dan ook niet geloven dat hij nog als zevende over de streep kwam, met dank aan zijn 'kamikaze'-instelling in de bochten:

"Toen het motorprobleem kwam, was het gewoon overleven, de DRS proberen te krijgen, kamikaze rijden in de bochten voor het detectiepunt, want DRS was mijn enige veiligheidsnet op de rechte stukken na het probleem. En ik kwam een seconde of zoiets tekort op de rechte stukken. En zelfs daarmee was ik sneller [dan Ocon] in de race."

"Dus het is ongelooflijk als zevende te finishen. We hadden dezelfde banden [als Ocon] omdat we allebei stopten bij de VSC, ik was een seconde langzamer op de rechte stukken, dus ik moest 1.1 of 1.2 terugwinnen in de bochten, alleen al om dat gat te dichten. Dus het was moeilijk."

Formule 1
  • Formula 1, BWT Alpine F1 Team