Sebastian Vettel doet rondje met allereerste Aston Martin GP-wagen (1922)

De viervoudig wereldkampioen en miilieufanaat mocht zich op Paul Ricard uitleven met TT1: de allereerste Grand Prix machine van Aston Martin. Het precies 100 jaar oude beest laat goed zijn hoe ver de Formule 1 gekomen is.

Sebastian Vettel doet rondje met allereerste Aston Martin GP-wagen (1922)

In het voorprogramma van de Grand Prix van Frankrijk kreeg Sebastian Vettel een bijzondere kans. De Duitser mocht achter het stuur kruipen van de allereerste Grand Prix wagen van het merk, de 100 jaar oude TT1, bijgenaamd "Green Pea" Samen met een monteur die handmatig de benzinedruk op peil hield klokte Seb waarschijnlijk de langzaamste rondjes die hij ooit gereden heeft op Paul Ricard.

Antiek lichtgewicht

De TT1 mag er dan uitzien als een enorme bonk gietijzer, maar de auto is verrassend licht. De wagen is namelijk gebouwd volgens het voiturrette-reglement en weegt slechts 750 kilo. Dat is 48 minder dan het minimumgewicht van de huidige Formule 1. In plaats van de verwachte 9 liter acht in lijn vind je in Green Pea slechts een bescheiden 1,5 liter viercilindertje.

Een eeuw geleden was dat goed voor een heuse 55 pk. Uit ongeveer dezelfde inhoud haalt het huidige team ongeveer 850 pk. Verder dan 137 kilometer per uur kwam de oude racer niet, maar dat was toch een flink stuk sneller dan een gemiddeld paard.

Groene demo's

Met een bijpassende outfit leek Vettel helemaal in zijn element aan boord van TT1. Hopelijk biedt de demo perspectief voor een vervolg. De twee échte Aston Martin F1-wagens uit 1959 en 1960 zouden we ook graag nog eens op snelheid willen zien. Seb kennende vindt hij vast een manier om dit op een CO2-neutrale manier voor elkaar te boksen.

We gaan er natuurlijk vanuit dat de uitlaatgassen van Green Pea tijdens de demo op miraculeuze wijze ook erg groen waren. Dat is volgens Vettel immers het allerbelangrijkste.

Formule 1
  • Aston Martin Aramco Cognizant F1 Team