Carlos Sainz sleept Charles Leclerc naar pole in Frankrijk

Met sterk teamwork gaf de Scuderia hun stercoureur de beste papieren om pole te pakken op Paul Ricard. De Monegask start de race morgen met twee Red Bulls in zijn nek. Vanwege motorwissels moeten Carlos Sainz en de verassend snelle Kevin Magnussen achteraan starten.
@media (max-width: 679px){#fig-650c6f655fd20 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-650c6f655fd20 img{#fig-650c6f655fd20 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-650c6f655fd20 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-650c6f655fd20 img{#fig-650c6f655fd20 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-650c6f655fd20 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-650c6f655fd20 img{#fig-650c6f655fd20 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-650c6f655fd20 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-650c6f655fd20 img{#fig-650c6f655fd20 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Carlos Sainz sleept Charles Leclerc naar pole in Frankrijk

Q1

Leclerc zette meteen de toon met de allersnelste ronde van het weekend. Sergio Perez kon het niet bijbenen: hij bleef op iets meer dan zes tienden van de Ferrari steken. De eerste run van Max Verstappen was een stuk beter, maar na een paarse tweede sector kwam de Nederlander in de slotfase van de ronde toch tekort. Op de lijn was het verschil anderhalve tiende.

Achter de drie hoofdrolspelers was het Norris, Alonso en Bottas. De twee Mercedessen stelden teleur: P7 voor Hamilton, P8 voor Russell. Het verschil met pole was een beschamende 1.3-1.4 seconden. Op zijn enige kwalificatieronde drukte Carlos Sainz het duo nog even een plekje naar beneden net een derde tijd.

Vooraan bleef de rangorde vrijwel ongewijzigd, met uitzondering van een indrukwekkende zesde tijd van Kevin Magnussen. Achterin het veld barstte de strijd echter los tussen Mick Schumacher, Guanyu Zhou, de beide Williams en de Aston Martins. Een angstaanjagend overstuurmomentje in bocht 6 verpestte de sessie voor Zhou. Vanwege een spin kwam ook Alex Albon in de gevarenzone.

Wederom waren track limits een factor: de top tien tijd van Mick Schumacher werd gewist vanwege het afsnijden van een apex. Helaas bleef de jonge Duitser daardoor achter als negentiende, net voor Nicholas Latifi. Samen met Lance Stroll, Guanyu Zhou en een teleurstellend trage Pierre Gasly was het toch over voor Mick.

Q2

Q2 stond in het teken van banden sparen voor de race. Zowel de beide Mercedessen als Charles Leclerc gingen op gebruikte Softs de baan op. Dat zorgde voor een flink verschil met de beide Red Bulls en Lando Norris. Verstappen pakte de snelste tijd op een tiende van Perez, die op zijn beurt een halve seconde sneller was dan Charles Leclerc.

Lewis Hamilton bleef steken op P8, terwijl Russell slechts een elfde tijd kon zetten. Dat gebruikte banden prima konden werken bewees Kevin Magnussen: de Deen ramde zijn Haas zonder pardon naar P5.

Met een megaronde duwde Carlos Sainz de indrukwekkende KMag echter nog een plekje naar beneden. De Spanjaard was maar liefst negen tienden sneller dan Verstappen. Het was met afstand de snelste ronde van het weekend. De nieuwe Ferrari power unit werkte duidelijk overtoeren.

In de eindsprint waren Sainz en Verstappen de grote afwezigen. Charles Leclerc verbeterde zich echter wel en liet zien dat de pace van Sainz niet aan de nieuwe motor te wijten was. Met slechts een tiende verschil pakte hij P2. Red Bull zakte naar P3 en P4, gevolgd door Lewis Hamilton, Fernando Alonso, George Russell, Kevin Magnussen en Lando Norris.

Q3

Het begin van de sessie leek wel even op een formatieronde, met Verstappen voor Sainz en Leclerc. Met de penalty in het achterhoofd stuurde de Scuderia Sainz op gebruikte banden naar buiten, zodat hij op gepaste afstand een slipstream kon geven aan zijn teamgenoot.

De tactiek werkt echter niet helemaal. Sainz zit te ver voor Leclerc, waardoor Verstappen alsnog met drie tienden voordeel de tweede sector naar zich toe kon trekken. De Ferrari was echter sterker in sector 3, waardoor het verschil op de lijn slechts 0.008 van een seconde in het voordeel van Charles was.

Bij de tweede run nam Red Bull het plan van Ferrari niet over: Checo had immers geen straf aan zijn broek. De Scuderia herhaalde de zetten echter door Sainz wederom op oude banden de baan op te sturen. Een gele eerste sector voor Max Verstappen zegde al genoeg.

Met opnieuw de assistentie van Carlos pakt Leclerc nog eens vier tienden op zijn oude tijd. Verstappen verbetert zich uiteindelijk alsnog, maar het was niet goed genoeg. De pole ging uiteraard naar Ferrari en Charles Leclerc.

Resultaten

Met twee Red Bulls recht achter hem heeft Charles Leclerc een flinke kluif aan de start van de Grand Prix. De Monegask zal uit alle macht moeten proberen Verstappen en Perez achter zich te houden bij het ingaan van de eerste bocht. Zodra één van de op het rechte stuk veel snellere RB18's vóór de Ferrari komt is Leclerc in de eerste fase van de race gezien. We gaan het allemaal meemaken zondag om 16:00.