Daniil Kvyat gaat naar NASCAR

"De Torpedo" komt na jaren ping-pongen in de Formule 1 eindelijk op de juiste plek terecht. De Rus zal dit weekend zijn NASCAR Cup Series debuut maken met Team Hezeberg.

Daniil Kvyat gaat naar NASCAR

Daniil Kvyat heeft misschien wel de meest bizarre F1-carriere van de afgelopen tien jaar. Als onderdeel van het Red Bull-programma is de Rus vaker aangenomen en ontslagen dan dat King Latifi dit seizoen de muur geraakt heeft.

Nadat hij inn 2015 promoveerde van Toro Rosso naar het hoofdteam - en nipt Daniel Ricciardo wist te verslaan - werd hij na een paar incidenten het volgende seizoen aan de kant gezet voor ene Max Verstappen. Tussen 2017 en 2020 werd Kvyat heen en weer getikt tussen reserve-rollen en invalbeurten bij Toro Rosso/AlphaTauri.

Na 2020 had RBR echter toch genoeg van hem gekregen. Een stint als Alpine reserve leverde verder niets op, waardoor hij overstapt naar het WEC en de LMP2 met G-Drive Racing. Helaas voor Dani maakten de sancties tegen Rusland daar een einde aan.

Nederlands tintje

Dit weekend zal Kvyat echter terugkeren achter het stuur, maar niet waar je hem verwacht. De Rus heeft namelijk een stoeltje weten te veroveren in de topklasse van NASCAR: de Cup Series.

Daniil gooit zichzelf echter niet meteen in het diepe door een superspeedway te lijf te gaan: zijn eerste race is namelijk op de road course van Indianapolis. Tijdens de vloeiende genaamde 2022 Verizon 200 at the Brickyard zal Kvyat voor het eerst mogen proeven van de Next Gen stock car.

Nederlands tintje

Het debuut van Kvyat heeft overigens een Nederlands tintje. De Rus maakt zijn debuut namelijk met Team Hezeberg. Zoals je wellicht wel van de naam kunt afleiden is dat team mede opgezet door niemand minder dan Nederlandse racelegende Toine Hezemans. Het team runde eerder dit jaar de wagen van F1-wereldkampioen Jacques Villeneuve bij de Daytona 500 en ondersteunt normaal Toine's zoon Loris.

De 2022 Verizon 200 at the Brickyard wordt zondag verreden. De race is vanaf 20:30 te volgen op Ziggo Sport.

Autosport
  • Team Hezeberg, Red Bull Content Pool