VIDEO: de ingewikkelde startprocedure van de AMG One

Zelfs de meest geavanceerde hybride hypercar start tegenwoordig met een eenvoudige druk op de knop. Bij de door een F1-power unit aangedreven AMG One gaat het echter net even anders.

VIDEO: de ingewikkelde startprocedure van de AMG One

We wachten er inmiddels alweer vijf jaar op, maar de productie van de exotische AMG One is toch echt begonnen. De introductie van de hybride hypercar werd meerdere keren uitgesteld door ontwikkelingsproblemen rond de aandrijflijn.

Deze komt namelijk zo goed als rechtstreeks van de Mercedes-AMG F1 W06 Hybrid, de machine waarmee Lewis Hamilton en Nico Rosberg in 2015 beide titels naar binnen sleepten.

Het 1,6 liter V6 motorblokje van de AMG One.

Onhandige startprocedure

Een tot 12.000 toeren per minuut draaiende F1-motor door de emissie-eisen loodsen was uiteraard een flinke uitdaging, maar er waren meer problemen. Zo zijn de toleranties voor F1 power units zo klein dat de verbrandingsmotoren niet zomaar gestart kunnen worden.

Monteurs moeten eerst minutenlang met pompen in de weer om de motor met hete olie en koelvloeitstof op temperatuur te brengen en de bewegende delen los te weken. Dat is niet bepaald handig voor een tripje naar de lokale Lidl, dus Mercedes-AMG moest een andere oplossing vinden.

Het compromis

De One heeft gelukkig een blok met grotere toleranties en een heuse startmotor aan boord, maar kan nog steeds niet meteen gestart worden. YouTuber Shmee150 liet in een kort filmpje zien hoe de procedure precies in zijn werk gaat.

De startknop moet maar liefst drie keer ingedrukt worden voordat de auto ook maar begint aan het voorbereiden van de V6. De One moet namelijk eerst zijn katalysator opwarmen voordat de F1-motor zijn keel mag schrapen. Gek genoeg is de startknop weer niet nodig om het ding daadwerkelijk te starten. Met een draai aan de drive mode selector springt de naar een slecht afgestelde diesel klinkende power unit eindelijk aan.

Daardoor is de startprocedure lang niet zo ingewikkeld als die van een echte F1-machine, maar ook niet erg praktisch voor mensen die haast hebben. Gelukkig zullen de 275 kopers van de 2.3 miljoen euro kostende hypercar nog wel een paar meer praktische alternatieven hebben om van A naar B te komen.

Cargasm
  • Mercedes-Benz
  • GPFans, Shmeebites