Deze Formule 1 Mercedes is zeldzamer dan de AMG One

Vergeet die eindeloos vertraagde hypercar. Met deze A160 Mika Häkkinen heb je pas echt een zeldzame Mercedes Formule 1 special.

Deze Formule 1 Mercedes is zeldzamer dan de AMG One

Mercedes-AMG werkt al sinds 2017 aan de exotische AMG One, een hypercar met de motor van Nico Rosberg's titelwinnende F1-wagen van 2016. Het ding is niet alleen meerdere keren uitgesteld, maar de 275 geplande exemplaren zijn allemaal al verkocht. Voor de diehard Mercedes F1-fan is er gelukkig al een super exclusieve oplossing. In 1999 vierden de Duitsers namelijk de twee titels van McLaren-Mercedes met twee wel heel bijzondere modellen: de A160 Edition Coulthard en Edition Häkkinen.

Snelle kleurtjes

De auto was gebaseerd op de standaard A160 Elegance, maar kreeg een flink pakket aan modificaties mee. Het meest in het oog springend was de van de McLaren MP4/13 en MP4/14 afgeleide livery. Daarnaast kreeg de auto 17 inch AMG-wielen en dikke dubbele eindsierstukken op de uitlaat. De naam en vlag van een van de twee coureurs werd onder de zijruiten geplaatst, en Edition Hakkinen/Coulthard badges verschenen op de voorschermen en de dorpels. Aan de binnenkant onderscheidden de Editions zich door felrood Designo leer, de versnellingspook van een SLK en een nummerplaatje. Ter ere van elke coureur werden slechts 125 exemplaren gebouwd.

Geen elandvrees

Veel meer dan snelle kleurtjes kreeg de auto echter niet mee. De 1,6 liter viercilinder in het vooronder leverde nog steeds een magere 102 pk aan de voorwielen. Schakelen deed je via een eigenaardige 'Sequentronic', een gerobotiseerde handbak. De vijf versnellingen bediende je met de hand, maar de koppeling deed de mini-Mercedes zelf. Gelukkig kwamen de F1-specials twee jaar na het elandproef-incident uit, dus je hoeft je geen zorgen te maken over ongeplande tripjes naar een plaatselijke berm of sloot. Via aanpassingen aan de ophanging en het toepassen van ESP werden de modellen na '97 in toom gehouden.

Halve ton

De auto die je hier ziet is nummer 46 van de 250. Helaas is niet aangegeven waar de auto precies valt in de Edition Häkkinen-serie. De auto is van binnen en van buiten als door een ringetje t halen. Dat is ook geen verrassing: er staat maar 215 kilometer op de teller. De unieke A staat al sinds mei te koop bij specialisten Mechatronik.de, maar om een of andere reden is er weinig animo voor het speciaaltje. Het prijskaartje van maar liefst €44.900 zou daar misschien iets mee te maken kunnen hebben. Ben jij wel een echte Mika-fan? Dan kun je hier de advertentie bekijken.

Algemeen
  • Mechatronik.de