Dit is het volledige Red Bull Junior Team voor 2023

De lineup voor de circuitdivisie van het Red Bull Junior Team is compleet. We zetten de twaalf jongelingen even op een rij in oplopende volgorde van raceklasses.

Dit is het volledige Red Bull Junior Team voor 2023

Enzo Tarnvanichkul - Karting

We beginnen helemaal onderaan in de single seater wereld met de 13-jarige Enzo Tarnvanichkul. Ondanks de extreem ingewikkeld achternaam ligt Enzo's geboorteplaats in het Spaanse Marbella. Enzo racet echter onder een Thaise licentie. En met succes: in 2022 pakte hij de titel in het FIA-CIK OKJ wereldkampioenschap en de eerste plek in de WSK Cup Final. Voor de Europese titel kwam hij echter net tekort. In 2023 zet Enzo door in beide kampioenschappen met Prema Academy.

Enzo Deligny - Formule 4

Van een Thai geboren in Spanje gaan we naar een Fransoos geboren in China. Enzo (leuke naam) Deligny maakte indruk in karting met meerdere overwinningen en een tweede plek in de WSK European Karting Series in de OK-klasse. Dit jaar stapt hij over naar de autosport men het Spaanse Formule 4-kampioenschap. Met Campos Racing hoopt de 14-jarige Fransoos zijn succes voort te zetten.

Arvid Lindblad - Formule 4

De eerste Enzo-loze coureur op de lijst is Arvid Lindblad. Na een titel in de WSK Euro Series OK-klasse in 2021 maakte de 15-jarige Brit vorig jaar zijn autosportdebuut in de Italiaanse Formule 4 op de Red Bull Ring. Linblad reed uiteindelijk acht races en noteerde een beste finish van zevende in race 1 op Monza. Dit jaar combineert hij een campagne in de Formule 4 UAE met een tweede gooi naar het Italiaanse kampioenschap.

Souta Arao - GB3

Arao maakte indruk in de Franse Formule 4 met twee overwinningen en een derde plek in het kampioenschap. In zijn tweede jaar als Red Bull-junior klimt de 17-jarige uit Tokyo op naar de Britse GB3 met het team van Hitech GP. De GB3 is overigens een kampioenschap dat gebruik maakt van wagens vergelijkbaar met die van de Formula Regional en W Series, waardoor het tussen de F4 en de F3 valt.

Sebastian Montoya - Formule 3

De zoon van kende een wisselvallige kartcarriere, maar wist in de Italiaanse en Duitse Formule 4 beter zijn draai te vinden. Na een indrukwekkende invalbeurt in de FIA Formule 3 op Zandvoort en gemiddelde prestaties in Formula Regional is hij ingelijfd bij het Junior Team. Dit jaar zal de 17-jarige Amerikaanse Colombiaan zich in een volledig FIA F3 seizoen met Hitech GP mogen gaan bewijzen.

Jak Crawford - Formule 2

Amerikaan Jak Crawford is sinds 2017 actief in de autosport en kwam in 2020 aan land in Europa. De 17-jarige maakte meteen indruk met podiums en overwinningen in de Italiaanse en Duitse Formule 4. In die laatste serie werd hij zelfs meteen tweede in het kampioenschap.

Crawford volgde zijn bliksemdebuut in 2021 op met acht overwinningen en een derde plek in de Euroformula Open. Vorig jaar stroomde hij op naar de FIA Formule 3, waar hij een enkele overwinning op zijn naam wist te zetten. Dit seizoen zal Jak zijn Formule 2-debuut gaan maken met Hitech GP.

Ayumu Iwasa - Formule 2

Net als Crawford is Honda-protege Ayumu Iwasa sinds 2017 actief in de autosport en maakte hij in 2020 de trip naar Europa. De 21-jarige uit Osaka wist dat jaar negen keer te winnen op weg naar de titel in de Franse Formule 4.

In 2021 keerde hij met weinig succes terug naar Azië in de F3 Asia Series, maar in de FIA F3 ging het beter: Iwasa wist daar zijn eerste en enige overwinning te scoren. In 2022 stapte hij over naar de Formule 2, waar hij met één overwinning vijfde werd in de eindstand met het team van DAMS. Dit jaar blijft Ayumu op zijn plek in de hoop op meer succes.

Zane Maloney - Formule 2

Van Osaka gaan we naar het exotische eilandstaatje Barbados en Zane Maloney. De 19-jarige maakte in 2019 zijn autosportdebuut in de Britse Formule 4 en wist het kampioenschap meteen te domineren. Met tien overwinningen en vijf podiums ging hij comfortabel naar de titel met het team van Carlin. Na een minder seizoen met Carlin in de Euroformula Open stroomde hij door naar de Formula Regional met R-ace GP. Met één overwinning en zes podiums werd hij vierde in het kampioenschap.

In 2022 kwam Zane uit voor het team van Trident in de FIA Formule 3. Opnieuw wist hij indruk te maken met drie overwinningen en één podium. Maloney greep op slechts vijf puntjes naast de titel. Aan het einde van het seizoen maakte hij twee starts in de Formule 2, maar wist daarbij geen potten te breken. Voor 2023 zal hij echter een vol seizoen meestrijden voor Trident.

Enzo Fittipaldi - Formule 2

De derde en laatste Enzo op het lijstje heeft een overbekende achternaam. De kleinzoon van Emerson en broer van Haas-reserve Pietro begon zijn loopbaan in de autosport in 2017 met het Italiaanse F4-team van Prema. Na een wisselvallig debuutseizoen pakte hij in 2018 de titel met vijf overwinningen en vijf podiums. Datzelfde jaar werd hij derde in de Duitse F4.

In 2019 stapte Fittipaldi Jr. Jr. met Prema over naar de Formula Regional. Een indrukwekkende reeks tweede plaatsen en twee overwinningen leverde hem uiteindelijk een tweede plek in het kampioenschap op. In de twee daaropvolgend seizoenen verzoop Enzo echter in de Formule 3 met teleurstellende resultaten. Desondanks stootte hij door naar de F2 met Charouz Racing System. Na een half seizoen in 2021 startte hij een volledige campagne. Na vijf teleurstellende races scoorde hij zijn eerste podium op Imola. Uiteindelijk werd hij als achtste in de eindstand genoteerd.

Voor dit seizoen stapt de 21-jarige Amerikaanse Braziliaan over naar het F2-team van Carlin in de hoop de stijgende lijn door te zetten.

Isack Hadjar - Formule 2

Sinds 2019 is de Franse Isack Hadjar in de autosport te vinden. De Parijzenaar maakte zijn debuut in de Franse Formule 4, waar hij in zijn zevende race een overwinning pakte. Een zevende plek overall zette hij in 2020 om naar een derde plek met drie overwinningen en zeven podiums.

In 2021 stroomde hij door naar de Formula Regional Asia met Evans GP. Hadjar scoorde opnieuw meteen podiums, maar moest het doen met een zesde plek in het kampioenschap. Het jaar erop werd dat echter P3 met twee overwinningen en drie podiums voor Hitech Grand Prix.

In de Europese Formula Regional deed Isack het opnieuw goed voor R-ace GP. Met twee overwinningen en twee podiums werd hij als vijfde genoteerd in de eindstand. Een campagne in de Formule 3 met Hitech leverde vergelijkbare resultaten op: drie overwinningen, twee podiums en vierde in het kampioenschap.

Na meerdere solide seizoenen in de lagere categorieën mag de 18-jarige het dit jaar met Hitech gaan proberen in de Formule 2.

Dennis Hauger - Formule 2

De Noorse achtvoudig kartkampioen is al een tijdje een vaste noot in het Red Bull Junior Team. Bij zijn debuut in de Britse F4 in 2018 toonde Hauger meteen zijn potentieel door met vier overwinningen en zes podiums een vierde plek overall te pakken. Het jaar erop pakte hij met overtuiging de Italiaanse F4-titel en finishte hij in datzelfde seizoen als tweede in het Duitse kampioenschap, beide voor het Nederlandse Van Amersfoot Racing.

In 2020 volgde er echter een flinke dip. Een overstap naar de FIA Formule 3 met Hitech pakte dramatisch uit voor Dennis. Met slechts een enkel podium bleef hij als 17de achter in de eindstand. Een succesvol half seizoen in de Formula Regional gunde hem echter de tijd om zich te herpakken. Het jaar erop keerde hij met Prema dan ook in volle sterkte terug in de F3 en wist hij de titel te verzilveren.

Na een wisselvallig seizoen in de Formule 2 met Prema (10de in het kampioenschap) hoopt de 19-jarige in 2023 meer te kunnen bereiken met MP Motorsport. Naast zijn F2-taken staat Dennis bovendien genoteerd als reserve voor Red Bull Racing en AlphaTauri in de Formule 1.

Liam Lawson - Super Formula

Lawson is het meeste bekende en prominente lid van het Red Bull Junior Team. De Nieuw-Zeelander zette in 2016 zijn thuisland meteen in vuur en vlam in de NZ F1600 serie door 14 van de 15 races te winnen. In de enige race die hij niet won werd hij tweede. Een overstap naar de Australische Formule 4 leverde vijf overwinningen, zeven podiums en een tweede plek op.

In 2019 deed Lawson het dunnetjes over in de Duitse Formule 4: met drie overwinningen en acht podiums werd hij opnieuw tweede voor Van Amersfoort Racing. Het jaar erop was hij actief in de Euroformula Open (tweede), FIA Formule 3 (elfde) en de Nieuw-Zeelandse Toyota Racing series, waar hij met overtuiging de titel pakte voor M2 Competition.

Na een wisselvallig F3-debuutseizoen met MP Motorsport wist Liam zich sterk te verbeteren in 2020: met drie overwinningen en drie podiums werd hij voor Hitech Grand Prix als vijfde in het kampioenschap geklasseerd.

Dat resultaat was goed genoeg voor een promotie naar de Formule 2, waarin Lawson meteen zijn eerste race won. De rest van het seizoen kon hij dat hoogtepunt echter niet vasthouden, waardoor hij afzakte naar negende in het kampioenschap. Tussendoor streed hij overigens nog even om de eerste DTM-titel onder de GT3-reglementen. Lawson werd door een controversiële finale uiteindelijk tweede.

Met vier overwinningen en zes podiums deed Liam het vorig jaar een stuk beter in de Formule 2, maar ondanks een derde plek overall zette hij een punt achter zijn Europese campagne. Dit seizoen zal de 20-jarige namelijk zijn debuut gaan maken in de Japanse Super Formula. Net als collega Dennis Hauger staat Lawson bovendien op de reservelijst van Red Bull's F1-teams. Liam rondde afgelopen siezoen al drie vrije trainingen af voor AlphaTauri (Spa, Mexico) en Red Bull (Abu Dhabi).

Autosport
  • Red Bull Content Pool, ProShots / Panoramic / SIPA USA