Dit seizoen hoopte de Formule E een echte impact te maken op de racewereld met de introductie van de veel snellere en meer geavanceerde Gen3-machines. Het vermogen steeg van een magere 335 pk naar een gezonde 470 , en het origami-uiterlijk liet een onuitwisbare indruk achter.
Nog voor de eerste race gereden was liep Gen3 echter uit op een nachtmerrie. Tijdens private en collectieve tests kregen coureurs Sam Bird (Jaguar TCS) en Sebastian Buemi (Envision Racing) namelijk te maken met levensgevaarlijke situaties.
The class of Season 9 ⚡#MexicoCityEPrix pic.twitter.com/q1sXtMvb8O
— ABB FIA Formula E World Championship (@FIAFormulaE) January 12, 2023
Remproblemen
Het gevaar had alles te maken met misschien wel de grootste primeur van Gen3: het totale gebrek aan remmen op de achteras. In plaats van traditionele schijven en blokken vertrouwden de wagens op een Motor-Generator Unit. In theorie een prima idee, maar in de praktijk bleek het systeem voor angstige situaties te zorgen.
Zowel Bird als Buemi kregen namelijk te maken met storingen in hun auto's, die zichzelf uit voorzorg uitschakelden. Zonder stroom deed de achteras uiteraard helemaal niets, waardoor beide mannen overgeleverd waren op de schijfjes op de vooras. In Buemi's geval leidde het gebrek aan remkracht tot een stevige crash tijdens de pre-season test.
Season 9️⃣... We're coming for you 👀 pic.twitter.com/KrPH4vfKdU
— Envision Racing (@Envision_Racing) January 12, 2023
Miniremmen
Met slechts een paar weken voor de start van het nieuwe seizoen in Mexico ging de Formule E haastig op zoek naar een oplossing. Al snel bleek het achteraf toevoegen van een traditioneel remsysteem de beste oplossing. Vanwege de bouw van de auto's kon er echter geen volledig conventioneel systeem geïnstalleerd worden.
Als compromis kregen de wagens extreem dunne schijfjes en zeer kleine klauwtjes mee. Wanneer de onboard computer merkt dat de MGU niet actief is en er op de rem getrapt is door de coureur wordt het noodremsysteem in werking gesteld.
🔴 Red flag here as @maxg_official locks up and suffers a heavy shunt.
— ABB FIA Formula E World Championship (@FIAFormulaE) January 27, 2023
Thankfully, Max walks away unhurt. #DiriyahEPrix
Remmen is uitsluiting
Door de beperkte ruimte en de noodzaak gewicht te besparen kan de noodrem slechts één keer gebruikt worden. De onderdelen zijn namelijk zo fragiel dat een remactie vanaf hoge snelheid meteen onherstelbare schade veroorzaakt. Zelfs als de remmen heel blijven is de getroffen deelnemer gewoon het haasje.
Aangezien er vanuit gegaan wordt dat de MGU op de achteras kapot en er een veiligheidsrisico ontstaan is, wordt elke coureur die de noodrem gebruikt automatisch uitgesloten van kwalificatiesessies en races. Bij vrije trainingen krijgen de teams eerst nog even de mogelijkheid om te controleren of de boel opnieuw opgestart kan worden.
De introductie van het systeem staat gepland voor de E-Prix in het Saudische Diriyah dit weekend. De eerste race in Mexico werd verreden zonder de miniremmen, waardoor de organisatie zich genoodzaakt zag enkele uitloopstroken te verlengen in een poging de teams en coureurs gerust te stellen.
- Porsche