De V12 gaat verdwijnen bij Rolls-Royce

De dagen van de boterzacht draaiende twaalfcilinder zijn geteld bij het meest prestigieuze Britse automerk. Vanaf nu zal elke nieuwe Rolls een volledig elektrische aandrijflijn hebben.

De V12 gaat verdwijnen bij Rolls-Royce

Vroeger, heel vroeger, werd status afgemeten aan het aantal cilinders onder de kap. In een tijd voor elektronische opties en interactieve schermen telde er maar één ding: hoe soepel en krachtig het blok in het vooronder kon zijn.

Een groot slagvolume, een berg koppel, totale stilte en complete trillingsvrijheid stonden voorop. Bij Rolls-Royce werd dat doel decennia lang nagestreefd met een 6.75 liter V8, maar vanaf de overname door BMW kwamen er twee cilinders bij.

Twintig jaar V12

De N73B68 was zo mogelijk nog soepeler dan zijn voorganger. In 2010 werd het stokje echter overgenomen door de twin turbo N74, in 6,6 liter vorm in de Ghost, en uiteindelijk het oude vertrouwde 6.75 in de Phantom en Cullinan. Beide motoren hielden de reputatie van Rolls-Royce als ultraverfijnd luxemerk hoog, maar na twintig jaar V12 zijn de dagen van de veelcilinder definitief geteld.

Plotseling overgang

Met de komst van de volledige elektrische Spectre slaat Rolls-Royce namelijk een nieuw boekje open. Nu in verschillende landen een verbod op verbrandingsmotoren dreigt heeft het merk immers geen keuze. CEO Torsten Muller-Otvos verklaarde tegenover Autocar dat de overgang zeer plotseling zal zijn. Vanwege de lange looptijd van de modellen heeft het namelijk weinig zin om een plug-in hybride als tussenstap te introduceren. Rolls-Royce zal dus rechtstreeks van een pure V12 naar volledig elektrisch gaan:

"Tegen het einde van 2030 zal er geen V12 meer zijn. We zullen niet alles hebben, we zijn een klein bedrijf. We zijn nog steeds dol op de V12, en we zullen erin investeren om aan nieuwe eisen te voldoen. Het is een prachtige transformatie van V12 naar EV."

De elektrische Spectre luidt een nieuw tijdperk in voor Rolls-Royce.

Is het een gemis?

Het feit dat er geen nieuwe V12-modellen uit zullen komen betekent echter niet dat de motor zomaar verdwijnt. Zoals gezegd loopt elk model van het merk immers minimaal een tien jaar mee. Met een paar updates moet bijvoorbeeld de Phantom het nog even uit kunnen zingen:

"De eerste Phantom was er 14 jaar. De Phantom is 10% van onze verkopen, ze gaan we voor meer dan 1 miljoen euro, dus ik zou niet verbaasd zijn als het model door blijft gaan [als V12]."

Superrijken met een neus voor verfijnde verbrandingsmotoren kunnen de komende tijd dus nog rustig een bestelling plaatsen. We zijn er echter niet zo zeker van of de V12 echt gemist zal worden. Er is immers niets stiller en soepeler dan een elektrische motor. Zo lang de actieradius enigszins in de buurt komt wordt de volledig elektrische Rolls-range ongetwijfeld een succes .

Elektrisch
  • Rolls-Royce