Sinds 2007 moet de Formule 1 het doen met een enkele bandenleverancier. Na het terugtrekken van Michelin eind 2006 bleef Bridgestone alleen achter. In 2011 werd het contract overgedragen aan Pirelli. De Italiaanse bandenboer kreeg als opdracht mee slecht rubber te produceren dat eenvoudig uit elkaar viel. Banden die niet lang meegingen werden door de Formule 1 immers gezien als een factor om de show te vergroten.
Helaas werd maar aan een deel van het plan voldaan. De Pirelli's waren bij vlagen namelijk zo fragiel dat ze vrolijk explodeerden. Afgezien van clips voor de samenvattingen bleef de show echter uit: de teams realiseerden zich immers al snel dat het loonde om banden te sparen in plaats van meerdere pitstops te doen. Constant op het scherpst van de snede rijden werd daardoor geen optie meer.
Game over For Max Verstappen After Crashes Into The Gravel Trap After Blown Tire At The F1 Imola Grand Prix Brings Out The 2nd Caution Of The Race (SC) - Verstappen Is Out Of The Race pic.twitter.com/SoIkVYUc7n
— MM w/ Team Manager (@mmbroadway01) November 1, 2020
Pure show
Ondanks de goede werkrelatie met Pirelli de afgelopen twaalf jaar heeft de Formule 1 recent de deuren opengezet voor een potentiële vervanger. Voor 2025 loopt het contract met de Italianen namelijk af. De voorwaarden voor de nieuwe deal zijn echter niet geheel toevallig in het voordeel van Pirelli bepaald.
Volgens de CEO van grote concurrent Michelin heeft Pirelli ook niet veel te vrezen. Zijn bedrijf zal in ieder geval niet meedingen naar het contract. Tegenover The Drive verklaarde Florent Menegaux dat Michelin er geen heil in ziet om puur voor de show doelbewust slechte banden te maken:
"We praten al een heel lange tijd met ze - en we zijn het niet eens. Want ze zeggen dat om een show te hebben, je banden moet hebben die zichzelf vernielen. En ik denk dat we niet weten hoe we dit moeten doen. Dus, we kunnen het niet eens worden."
Geen toegevoegde waarde
Afgezien van het storende showgehalte ziet Menegaux überhaupt geen toegevoegde waarde in de Formule 1. Michelin heeft immers geen extra zichtbaarheid nodig, en aan de eisen van de F1 voldoen zal het imago van het bedrijf alleen maar schaden. Bovendien geven de strakke specificaties de Franse bandenboer geen mogelijkheid om het hoofddoel van de racerij te behalen: nieuwe technologieën testen en verbeteren:
"Allereerst moeten we onszelf eraan herinneren waarom Michelin in de racerij zit. Het eerste element draait niet om de show. Het gaat niet om het merk. Het gaat om de technologie. We zitten in de racerij omdat het de beste manier is om zo snel mogelijk live nieuwe technologie te testen. Dat is de eerste reden."
"En natuurlijk zijn er bijkomende voordelen - een bijkomend voordeel is de show. Een bijkomend voordeel is bewustzijn van het merk. Maar wat betreft bewustzijn van het merk is Michelin nog steeds een van de meest bekende merken ter wereld. We hoeven dit niet te doen."
Het maximale
Het idee dat slechte banden voor meer show en beleving zouden zorgen gaat er bij Michelin al helemaal niet in. Menegaux meent juist dat een sterke, voorspelbare band die tot de limiet gepusht kan worden voor veel meer entertainment zal zorgen. Niemand wil immers kijken naar coureurs die nerveus rond tokkelen om het fragiele rubber zoveel mogelijk te sparen:
"Teams zouden de prestaties van de banden moeten begrijpen en gebruik maken van het feit dat de band zal presteren van de eerste ronde op het circuit tot de laatste. De coureurs. zullen je vertellen dat ze altijd op het maximale willen zitten. En wanneer ik de coureurs hoor in de Formule 1 - ik hou van de Formule 1 - maar ze zeggen 'nee, nee, het is niet mogelijk."
- NL Beeld / Proshots, Cadillac