Toyota opent deuren exclusief Motorsport Heritage Museum Keulen

Toyota Gazoo Racing Europe zet voor het eerst de deuren open van het legendarische hoofdkwartier in Keulen. Racefans worden in groepsverband langs pronkstukken uit de rallysport, endurance racerij en de Formule 1 geleid.

Toyota opent deuren exclusief Motorsport Heritage Museum Keulen

Duitse automusea zijn er in overvloed. De grote spelers hebben immers allemaal hun oude modellen uitgestald in gigantische hallen. Bij merken zoals Porsche, Mercedes en BMW kun je vrij naar binnen wandelen, maar bij een grote faciliteit midden in Keulen was dat tot voor kort geen mogelijkheid. Onder een van de windtunnels van het technische centrum van Toyota Gazoo Racing Europe ligt namelijk al decennia een privemuseum verscholen.

Toyota Team Europe

De faciliteit in Keulen begon in 1979 als thuisbasis van het van origine Zweedse rallyteam Andersson Motorsport. Het semi-fabrieksteam was al vanaf 1973 verantwoordelijk voor de WRC-activiteiten van het Japanse merk en was in 1975 al verhuisd naar Brussel. In 1993 werd Andersson volledig overgenomen door Toyota en hernoemd tot Toyota Motorsport GmbH.

Onder deze vlag opende Toyota Team Europe de aanval op het wereldkampioenschap met de Celica en de Corolla. De campagne leverde vier titels op voor Carlos Sainz, Juha Kankkunen en Didier Auriol. In de tussentijd werden de TS010 en TS020 GT-One Le Mans racers ontwikkeld in Keulen. In 2001 werd de faciliteit de thuisbasis van het Formule 1-team. Na de F1-exit in 2009 keerde het merk vervolgens terug naar Le Mans en het WRC.

De presentatie van de Toyota TF102.

Groepstickets

Met zo'n rijke geschiedenis is er uiteraard van alles te zien in Keulen: rallymachines uit het Group 4, Group B, Group A én WRC tijdperk, endurance prototypes gebouwd voor Group C, LMGT1 en LMP1 en de negen V10 en V8 Formule 1-bolides die voor Toyota op de grid stonden.

Helaas is het museum niet helemaal vrij toegankelijk. Toyota Gazoo Racing Europe biedt namelijk alleen groepstickets aan voor maximaal 24 personen. De verzamelprijs is een memewaardige 420 euro, wat neerkomt op 17.50 per persoon. Voor dat relatief schappelijke bedrag krijg je echter maar 90 minuten met een Duits of Engels sprekende gids terug.

Selecte data

Schrikt het bedrag en de korte bezoektijd je niet af? Dan heb je nog een paar obstakels om te overwinnen. Het museum is namelijk op selecte data in mei, juli, augustus en september open. Alle data zijn bovendien doordeweeks en midden op de dag. Toyota doet duidelijk zoveel mogelijk moeite om alleen de echte liefhebbers die er alles voor over hebben aan te trekken. Ben jij er zo een? Boek dan hier je tickets.

Donderdag 11 mei 2023 “24hrs of Le Mans Special”

Vrijdag 21 juli 2023 "24hrs of Le Mans Special”

Vrijdag 4 augustus 2023 “Een beetje van alles” WEC, WRC & F1 Familie Special

Vrijdag 25 augustus 2023 TOYOTA in WRC – Focus op historie tot 1999

Vrijdag 22 september 2023 “En beetje van alles“ WEC, WRC & F1

Vrijdag 29 september 2023 Toyota Formule 1 Special

Cargasm
  • Toyota Gazoo Racing Europe, NL Beeld / Proshots