Smullen: de straatlegale Nissan R390 GT1 van Erik Comas

Voormalig F1-coureur en Le Mans-rijder Érik Comas heeft ons hoogstpersoonlijk een absoluut snoepje geschonken. De Fransman bouwde zijn oude dienstwagen van Nissan om tot de tweede straatlegale R390 GT1 ter wereld.

Smullen: de straatlegale Nissan R390 GT1 van Erik Comas

Naast titanen als de Porsche 911 GT1, McLaren F1 GTR, Mercedes CLK GTR en Toyota GT-One werd de GT1-machine van Nissan eigenlijk altijd een beetje ondergesneeuwd. De auto had niet de eer om de eerste homologatiespecial te zijn, brak de regels niet extreem hard, en kende geen enorm dominante periode.

Nissan zette de auto slechts twee keer in op Le Mans, met als beste resultaat een derde plaats in 1998. Toen de GT1-klasse opgeheven werd, verdween de auto onherroepelijke naar het Zama-museum. Alleen via oude beelden en games zoals Gran Turismo bleef de wagen enigszins bekend.

Einde leasecontract

De man die twaalfde en zesde werd met de R390 GT1 is de machine echter nooit vergeten. Érik Comas kennen we vooral van zijn korte carriere in de Formule 1 - en de clip waar Ayrton Senna hem te hulp schoot na een gruwelijke crash op Spa - maar de beste man had ook na zijn tijd in de koningsklasse een lucratieve carriere als fabrieksrijder van Nissan.

Érik raakte zo verknocht aan zijn Le Mans racer dat hij de wagen overnam van zijn werkgever. Na een lange restauratieperiode verscheen de herboren racer bij het prestigieuze concours Villa D'Este.

Tweede straatauto

Comas beperkte zich niet tot het simpelweg in ere herstellen van de R390. Tijdens het proces zorgde hij ervoor dat de extreme homologatiespecial een kenteken mee kon krijgen. Hierdoor is het slechts de tweede R390 GT1 die officieel de weg op mag.

De mythische originele straatversie werd in 1997 gepresenteerd om de racer te homologeren. De in rood gehulde machine werd een jaar later overgespoten in het inmiddels legendarische blauw, en geupdate om de aerodynamische aanpassingen van de longtail-versie legaal te maken.

Beide versies van de originele straatversie.

McLaren-motor

Onder de kap van Comas' machine vinden we de 3,5 liter twin turbo VHR35L V8. Het blok stamt uit Nissan's Group C tijd en werd later met hulp van specialisten Ricardo omgebouwd voor McLaren.

De M838T in de MP4-12C heeft dus alles te danken aan een oude Nissan racer. In racetrim leverde de motor zo'n 650 pk. De straatversie moest het doen met 100 pk minder. De wagen van Comas zit er ongetwijfeld ergens tussenin.

Helaas zijn er nog geen beelden van de unieke Nissan op snelheid. We moeten het dus doen met parkeersnelheden. Wel kunnen we in de video van NM2255 Car HD Videos genieten van een paar revs terwijl de auto opwarmt. Hopelijk zien we Érik snel terug met betere opnames van zijn fantastische creatie.

Cargasm
  • NM2255 Car HD Videos, Nissan
  • NM2255 HD Car Videos