Charles Leclerc crasht naar Sprint Shootout pole Baku!

Leclerc wist zijn vorm in de echte kwalificatie vast te houden voor de splinternieuwe Sprint Shootout. Ondanks een kostbare fout bij zijn laatste run ging de Monegask er met zijn tweede pole position van het weekend aan de haal!
@media (max-width: 679px){#fig-6566ecda54d57 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6566ecda54d57 img{#fig-6566ecda54d57 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-6566ecda54d57 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6566ecda54d57 img{#fig-6566ecda54d57 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-6566ecda54d57 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6566ecda54d57 img{#fig-6566ecda54d57 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-6566ecda54d57 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6566ecda54d57 img{#fig-6566ecda54d57 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Charles Leclerc crasht naar Sprint Shootout pole Baku!

SQ1

Volgens het reglement startte iedereen de eerste Sprint Shootout sessie op de Medium. Met slechts vijftien minuten op de klok in plaats van 18 was er geen tijd om te verspillen om het hardere rubber werkende te krijgen. Na de eerste run werd meteen duidelijk wie de medium het snelste op temperatuur had.

Lewis Hamilton had kortstondig de snelste tijd in handen, maar werd al snel door Sergio Perez naar P2 verwezen. De Mexicaan was echter een volle seconde langzamer dan teamgenoot Max Verstappen, die op zijn beurt twee tienden inleverde op Grand Prix-polesitter Charles Leclerc.

Lance Stroll, Fernando Alonso, Esteban Ocon en Carlos Sainz duwden Perez verder naar beneden. Checo klaagde over een gebrek aan grip, een feit dat onderstreept werd door de betere tijden van Alex Albon, Logan Sargeant en Kevin Magnussen. Albon was slechts zes tienden verwijderd van Leclerc, maar de tijden waren nog altijd meer dan drie seconden langzamer dan in Q3.

Nyck de Vries wist zijn sessie opnieuw te verpesten met een remfout, maar zorgde er dit keer voor dat hij in de uitloopzone belandde in plaats van de muur. Dat geluk was er echter niet voor Logan Sargeant.

Bij het inhalen van de langzaam rijdende Ferrari's in de aanloop naar bocht 15 ging de Amerikaan te wijd, waardoor hij het rechter achterwiel van zijn Williams in puin reed. De crash veroorzaakte een late rode vlag, waardoor de sessie niet hervat werd.

SQ2

Bij de nog kortere tweede sessie was er opnieuw geen tijd om te wachten. De eerste run viel voordelig uit voor Max Verstappen, die vier tienden pakte op Leclerc en vijf tienden op zijn teamgenoot.

Hamilton, Russell, Ocon, Magnussen, Alonso en Stroll maakten de top tien compleet. Verbeteringen voor Norris, Albon en Piastri duwden George Russell de eliminatiezone in.

Terwijl George zich herstelde naar P7 ging Leclerc nog een keer voor de snelste ronde. Door een mindere tweede sector kwam hij echter iets minder dan een tiende tekort op Verstappen. Teamgenoot Carlos Sainz verbruide zijn ronde met een remfout bij bocht 15.

Norris, Hülkenberg, Albon en Piastri vochten om het laatste plekje in SQ3. Verbeteringen voor Norris, Albon en Piastri zorgden ervoor dat Lance Stroll naar beneden gedrukt werd, maar door een flinke two van teamgenoot Fernando Alonso stoomde de Canadees op naar P7.

SQ3

Na twee sessies op de Medium was het tijd voor het Shootout-gedeelte van de Sprint Shootout. Met slechts 8 minuten op de klok en één nieuwe set Soft Pirelli's moet alles in één keer goed gaan.

Sergio Perez verspilde geen tijd en ging meteen als eerste de baan op, voor teamgenoot Max Verstappen. Met een sterke middensector pakte de Mexicaan vier tienden op de Nederlander, die worstelde met overstuur in diezelfde sector. Charles Leclerc had die problemen echter niet en snoepte nog eens bijna twee tienden af van de tijd van Checo.

Sainz, Hamilton, Russell, Albon, Stroll, en Alonso maakten de top 9 af. Lando Norris bleef per definitie steken op P10 aangezien hij zijn nieuwe sets Soft al gebruikt had in de reguliere kwalificatie.

Bij de tweede run leek de grip ver te zoeken te zijn voor het Red Bull duo. In de eerste sector konden Verstappen en Perez zich niet verbeteren. Voor Charles Leclerc liep de sector echter een stuk slechter af.

Bij bocht 5 verloor de Monegask de controle over de staart van zijn Ferrari, waarna hij frontaal in de barrieres belandde. Met een gebroken voorvleugel kon hij zijn weg vervolgen, maar de Sprint Shootout was voor hem voorbij. Door de slechte rondes van de Bulls behield Charles echter zijn Sprint Shootout pole position.

Resultaten

Net als in Monaco 2021 wist Charles Leclerc een pole position vanuit de muur te verzilveren. Dit keer veroorzaakte hij echter geen rode vlag situatie die het voor de rest verpestte. Alleen teamgenoot Carlos Sainz had echt last van de gele vlag situatie die door het slippertje van de Monegask ontstond.

Het resultaat van de eerste Sprint Shootout is uiteindelijk vergelijkbaar met dat van de echte kwalificatie. De langere sessie op de vrijdag was immers een preview op de ingekorte Shootout, net zoals de korte Sprint een voorproefje is van langere Grand Prix. Later vanmiddag zal Leclerc mogen bewijzen of de snelheid van de Ferrari in de langzame bochten genoeg is om de op de rechte stukken oogverblindend snelle Red Bulls achter zich te houden.