'We moeten stoppen met juichen voor belastingontwijkende Max Verstappen'

Volgens schrijver en historicus Rutger Bregman moet het afgelopen zijn met de Max-mania. De jarenlange belastingontwijking van de in Monaco woonachtige Nederlander weegt te zwaar om de tweevoudig wereldkampioen te kunnen blijven supporten.

'We moeten stoppen met juichen voor belastingontwijkende Max Verstappen'

Na een selectief verontwaardigd, turbolinks artikel in de Volkskrant ligt publiekslieveling Max Verstappen in eigen land flink onder vuur. Acht jaar na zijn verhuizing naar Monaco kwam de krant er opeens achter dat er voor de rijken flinke belastingvoordelen gelden in het prinsdom.

De Volkskrant schilderde Max af als een immorele belastingontwijker die de schatkist per jaar zo'n 30 miljoen euro door de neus zou boren. In Nederland is de inkomstenbelasting immers 49.5%. In Monaco ligt dat percentage op een mooi ronde 0.

Uitbuiting van de gewone mens

Bij RTL praatprogramma Jinek kreeg schrijver, historicus, communist en WEF-spreker Rutger Bregman ook nog even de kans om de Belgische Nederlander aan te vallen. Volgens Bregman is het niet te verantwoorden dat Verstappen heeft geprofiteerd van de sociale stelsels van België en Nederland, maar niets 'teruggeven heeft' via belastingen. Bregman doet het overkomen alsof de kleine Max doelbewust het systeem uitgebuit had en normale werkende mensen onderdrukte:

"Dit is iemand die geboren is in een Belgisch ziekenhuis, in Hasselt om precies te zijn. Nou, daar dokters, daar zijn verpleegkundigen, die moeten betaald worden. Toen is -ie naar een kleuterschool gegaan. Daar werkte een kleuterjuf, die moet betaald worden. Toen is ie naar een basisschool gegaan, ook in België toen nog, toen is -ie in Nederland naar de middelbare school gegaan, in Sittard om precies te zijn. Dat is allemaal publiek geld. Ik vind het heel belangrijk dat we dat doen in Nederland en België. Het is een stukje solidariteit."

"Toen is -ie 18 geworden en de dag nadat hij 18 werd, is -ie vertrokken, naar Monaco. Een belastingparadijs waar je om precies te zijn 0% belasting betaalt. Nul inkomstenbelasting, nul vermogensbelasting. Het is er lekker weer natuurlijk, hij zou het voor zijn privacy en gezondheid doen. Nou, dat zou ik ook wel willen. Heel veel kijkers zullen ook denken, nul procent belasting, klinkt geweldig, Ja, dat kan dus niet, want je moet als je een aanvraag doet voor een verblijfsvergunning eerst een half miljoen storten in Monaco, anders nemen ze je niet serieus."

"Weet je, dit is echt een grote berg waar de rich and famous in Monaco zitten, en die kijken daar neer op de gewone mens, op de kleuterjuf, op de leraren aan de middelbare scholen die wel gewoon netjes hun belasting betalen."

Max Verstappen als winnaar in Spanje op 18-jarige leeftijd, 2016.

Legaal, maar immoreel

De beschuldigingen aan het adres van Verstappen doelen allemaal op belastingontwijking, waarbij legale constructies gebruikt worden om zo min mogelijk belasting te kunnen betalen. In tegenstelling tot belastingontduiking is hier voor de wet niets mis mee, maar toch ziet Rutger het als een brute misdaad. Door niet bij te dragen aan de Nederlandse schatkist zou Max een immoreel monster zijn, net als multinationals zoals Shell en het corrupte internationale bankwezen:

"Hoe groot is die belastingontwijking, die is echt gigantisch in het geval van Max Verstappen. Ik denk dat het belangrijk is dat we onderscheid maken tussen wat legaal is en wat moreel is. Er zijn veel dingen technisch gezien legaal. Heel veel trucs die Shell uitgehaald heeft zijn ook technisch gezien legaal, maar niet moreel. Als bankiers dikke bonussen ontvangen na een financiële crisis is dat technisch gezien legaal, maar immoreel."

Geen recht om Nederlander te zijn

Bregman meent dat Verstappen met zijn acties zijn recht op de aanmoediging en adoratie van Nederlandse fans verspeeld heeft. Iemand die geen contributie betaald zou immers niet mogen zwaaien met de vlag van de sportclub. De Nederlandse vlag hoort dan ook niet in de handen van de Red Bull-kopman thuis:

"Hij heeft 18 jaar in België gewoond, is in Nederland naar school geweest, heeft geprofiteerd van wat de Nederlandse belastingbetalers hebben gefaciliteerd. Dat is heel belangrijk dat we dat nu samen doen in dit land. Wat ik extra schrijnend vind is dat -ie dan gaat rondrennen met een Nederlandse vlag."

"Stel, je bent lid van een sportclub, en je bent de rijkste van die sportclub, maar je betaalt geen contributie. Het is een beetje raar als je dan gaat rondrennen met de vlag van die sportclub. Het is een geweldig sportman, maar ik vind dat ik vind dan juist voor zo iemand, die zo presteert, dan zou je mogen verwachten dat ie als sterkste schakel gewoon bijdraagt."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool