Hollywood-staking zet productie Brad Pitt F1-film op pauze

De voortslepende situatie in Hollywood heeft de productie van de Apple TV+ F1-film getroffen. Hoofdrolspeler Brad Pitt is namelijk loyaal gebleven aan acteursvakbond SAG-AFTRA en weigert te werken.

Hollywood-staking zet productie Brad Pitt F1-film op pauze

F1's volgende grote mediahit sinds Drive To Survive zal even op zich moeten laten wachten. De Apple TV+-film rond het fictionele team APX GP nam afgelopen weekend een plek in de pitts en op de grid van Silverstone in, maar het project is door onvoorziene omstandigheden gestrand.

De film van Lewis Hamilton's productiemaatschappij Apollo Films zou dit seizoen op meerdere circuits (inclusief Zandvoort) geschoten gaan worden. Hoofdrolspeler Brad Pitt heeft hier echter een stokje voor gestoken.

WGA-staking

Pitt heeft zich namelijk bij de algemene staking gevoegd die Hollywood al een paar maanden in zijn greep houdt. De Writers Guild of America is in protest gegaan tegen de slechte baanzekerheid, het beroerde loon en de dreiging van AI zoals ChatGPT.

De WGA-staking had in eerste instantie geen effect op de APX GP-film, aangezien het script al ruim en breed geschreven was. Op 14 juli sloot acteursvakbond Screen Actors Guild – American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) zich echter ook aan bij de staking in solidariteit met de schrijvers.

Als prominent SAG-AFTRA-lid heeft Brad Pitt gehoor gegeven aan de eisen van de vakbond. De 59-jarige Amerikaan steekt de komende tijd dus geen poot uit.

PR-machine

Na alle bombarie over de film en de ongewisse toekomst voor Drive To Survive is het staken van de productie een flinke klap voor de Formule 1 en Liberty Media. Voorlopig is er immers geen einde in zicht voor de staking. De PR-machine een paar maanden of zelfs een paar jaar later opnieuw opstarten zal een moeilijke klus worden.

De F1-film is uiteraard niet de enige productie die te lijden heeft onder de staking. Andere grote projecten die de effecten gemerkt hebben zijn de Blade-remake, een Spider-Man-vervolgfilm, een Alien-serie en een Blade Runner-serie. Met een beetje geluk zullen al die projecten een stille dood sterven. Zelfs als de doelen niet bereikt worden zal de staking dan alsnog een positief effect gehad hebben.

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots