Organisatie Dutch GP roept op: laat oranje flares thuis

Er geldt een algeheel verbod op de oranje fakkels.

flares

Het leverde mooie beelden op: de orange army die massaal oranjekleurige flares afsteekt tijdens onder andere de start van Dutch Grand Prix vorig jaar. Toch verzoekt de organisatie nu met klem om de flares thuis te laten. Er geldt een algeheel verbod op de dingen tijdens het raceweekend in Zandvoort. Dit omdat er volgens de organisatie van de Grand Prix te veel nadelen aankleven die zwaar wegen.

Niet goed voor de gezondheid

Imre van Leeuwen is directeur van SportVibes, één van de bedrijven die de GP van Nederland organiseert. In gesprek met Autosport legt ze uit waarom het verbod er is: "De plaatjes doen het goed op televisie. Je zou kunnen denken dat je een goede F1-fan bent als je die flares meeneemt en afsteekt. Maar tegenwoordig zijn het er zoveel dat het gewoon heel gevaarlijk wordt en het is bovendien niet goed voor je gezondheid. Daarom ben je nu een goede fan als je de flares achterwege laat", zo stelt van Leeuwen.

Ook geeft hij aan dat de organisatie verwacht dat fans elkaar aanspreken wanneer het toch gelukt is om ze mee te nemen. "Zie je nu iemand met zo'n flare, geef dan even aan 'dit is niet goed voor mijn gezondheid'."

Red Bull Content Pool

Gevaarlijke situaties

Mocht je eigen gezondheid niet voldoende zijn om je aan het flareverbod te houden, heeft van Leeuwen nog een argument: "Twee jaar geleden kampten de coureurs op de Red Bull Ring in de openingsronde met zeer beperkt zicht door die flares." Het kan dus ook gevaarlijke situaties opleveren.

De fans die even niet aan het verbod gedacht hebben, worden er gedurende het raceweekend via videoschermen aan herinnert. "We proberen het gedurende de dag ook via LED-schermen te communiceren. Die zijn goed voor entertainmentdoeleinden, maar ook voor het delen van informatie. Zo kunnen we de fans informeren over wenselijk gedrag. Ook geeft het ons de gelegenheid om op verschillende locaties andere, passende, informatie te delen."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool