Max Verstappen zegeviert in Zandvoort in chaotische race

Een derde thuiswedstrijd op rij is de winst voor Verstappen.

f1 zandvoort 2023

De eerste race na de zomerstop kende vandaag een aantal flinke verrassingen, maar geheel volgens de verwachtingen reed Max Verstappen vanaf pole weer naar een nette winst.

Vettels record

Hij was uiteraard de favoriet voor aanvang van de race. En zoals we inmiddels van hem gewend zijn, wist Max vandaag voor het derde jaar op rij de winst in de wacht te slepen in Zandvoort. Voor het oog van een uitzinnige menigte evenaarde hij hiermee het record van Vettel. Die wist aan het einde van seizoen 2013 negen races op rij te winnen.

Verstappen onthulde zelf dat hij al een sms'je van de Duitser hierover had ontvangen. "Na ongeveer vijf keer winst op rij, stuurde Seb me een berichtje met 'goed bezig, houd vol, je gaat het redden."

Chaotische race

En dat blijkt vandaag maar weer. De race op Zandvoort wordt geplaagd door enkele buien – de één wat forser dan de ander – en moet uiteindelijk in ronde 64 gestaakt worden. Vlak voor de rode vlag is Zhou als tweede van de dag flink van de baan gevlogen, nadat Sargeant al in ronde 16 in de bandenstapel belandt.

Met alle nattigheid eindigen er wel meer auto's naast de baan. Zo weten Tsunoda en Hamilton hun wagens ternauwernood te redden, en ziet Pérez zijn derde plaats verdampen wanneer hij de grindbak inrijdt.

Ook gaat het aan de technische kant niet allemaal van een leien dakje. Zo verloopt niet elke pitstop even soepel, en besluit Ferrari in ronde 42 zelfs om Leclerc uit te laten stappen. Hij heeft eerder in de race schade opgelopen, en kan door een mankement aan z'n bolide maar niet op snelheid komen. Racen voor spek en bonen is natuurlijk ook geen doen, en dus houdt de Monegask het voor gezien.

Podium

Uiteindelijk wordt de race na zo'n drie kwartier weer hervat. De wedstrijdleiding kiest met het oog op de veiligheid voor een rollende start. In de laatste paar ronden valt Russell nog uit na een gevecht met Norris, en uiteindelijk gaat Verstappen geheel volgens de verwachtingen als eerste over de streep. Op de tweede plek volgt Alonso, die achteraf nog verklaart dat hij het gevecht met Verstappen aan wilde gaan, maar vreesede dat hij dan nooit meer welkom zou zijn in Nederland.

Beeld: NL Beeld

En op een bijzonder verrassende derde plek vinden we Pierre Gasly. De Fransman zorgde voor een uitzinnige reactie bij z'n team met deze podiumplek, en viert z'n winst achteraf dan ook met de nodige krachttermen. Uiteindelijk is hij het, die de dag misschien nog wel het best samenvat: "What a race!"

Misschien ook voor jou:
Dutch Grand Prix promoot inclusiviteit: 'fans van alle teams moeten zich veilig voelen'
Formule 1
  • NL Beeld