Dutch Grand Prix promoot inclusiviteit: 'fans van alle teams moeten zich veilig voelen'

Indien nodig worden tickets ingenomen van fans die overlast veroorzaken.

dutch grand prix

Tijdens de Grand Prix van Nederland in 2021 waren alleen Nederlandse fans welkom op het circuit vanwege Covid-19. Vorig jaar waren er voor het eerst weer fans van over de hele wereld welkom in Zandvoort tijdens het raceweekend. Om te voorkomen dat mensen zich geïntimideerd of onveilig voelen, heeft de organisatie van de 'Dutch Grand Prix' een grootschalige inclusiviteitscampagne uit de grond gestampt.

Dit betekent onder andere dat er een algeheel verbod is op de oranje flares, maar daar blijft het niet bij. In gesprek met Autosport.com licht mede-organisator Imre van Leeuwen de maatregelen toe.

Iedereen veilig

Na verschillende incidenten op de Oostenrijkse Red Bull Ring waar Max Verstappen-fans bij betrokken waren, startte de Formule 1-organisatie met alle promotors een grootschalige campagne: Drive It Out. Deze campagne is erop gericht intimiderend gedrag on en offline uit te bannen. Op Zandvoort zijn Verstappen-fans in grote getale aanwezig. Om ervoor te zorgen dat ook fans van andere coureurs en teams zich veilig voelen, is er bij het circuit een meldpunt voor nare ervaringen.

Van Leeuwen zegt hierover: "Ik zou heel teleurgesteld zijn in onze fans als Ferrari of Lewis Hamilton-fans zich niet veilig voelen in Zandvoort. Dat is absoluut onaanvaardbaar en dat laten we niet gebeuren. We kunnen dat niet tolereren en zullen mensen hun tickets afnemen indien nodig. Iedereen zou zich welkom moeten voelen. We hebben coureurs nodig om het tegen op te nemen, anders was er geen race. Als alleen Max rondjes reed was het geen F1."

Samenwerking met de politie

Van Leeuwen benadrukt daarom het belang van het informatiepunt: "Als er iets gebeurt, kan je je verhaal kwijt. We maken een rapport op en we kunnen je kalmeren als er iets naars is voorgevallen." De organisator heeft geen goed woord over voor fans die andere fans intimideren: "Het is goed om een feestje te vieren, maar het is niet goed om anderen daarmee te intimideren of je respectloos te gedragen. We werken daarom samen met andere promotoren en zorgen ervoor dat alle bezoekers weten wat we wel en niet leuk vinden. Natuurlijk zullen we mensen straffen. We werken daarbij samen met de politie."

Overigens ziet Van Leeuwen dit jaar geen reden tot zorg: "Gelukkig ging het in Oostenrijk heel goed dit jaar. Ik heb niets gehoord over problemen."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool