Ocon: 'Regenbanden hebben helemaal geen zin'

De blauwgerande 'full wet' is volgens Alpine-rijder Esteban Ocon zo goed als zinloos. Het regenrubber is alleen bruikbaar wanneer het circuit dat niet is.

Ocon: 'Regenbanden hebben helemaal geen zin'

De Grand Prix van Nederland werd dit weekend geteisterd door korte, maar zeer hevige regenbuien. Een plensbui acht ronden voor het einde veroorzaakte zelfs een rode-vlag situatie.

Op dat moment waren de beide Red Bulls van Max Verstappen en Sergio Pérez net naar binnen gekomen voor de full wet Pirelli-band, een move die uiteindelijk volledige nutteloos bleek. tegen de tijd dat Verstappen de baan weer op kwam liep het water in rivieren over het circuit en kon er niet meer geracet worden.

Nooit tijd voor wets

Volgens Alpine-rijder Esteban Ocon was de situatie op Zandvoort een toonbeeld van de problemen met de Pirelli regenband. Het Italiaanse rubber is na meerdere klachten verbeterd en doet het nu zelfs zonder bandenwarmers, maar al dat werk is voor niets geweest. De Cinturato full wet kan volgens de Fransman namelijk helemaal niet ingezet worden.

Onder vrijwel alle omstandigheden is de intermediate de betere keus. Tegen de tijd dat je voordeel kan halen uit de full wet wordt de race bovendien afgevlagd met een rode vlag. Zodra de waterverplaatsing van de regenband nodig is, is het circuit immers niet langer veilig, zo verklaarde Ocon aan Motorsport.com:

"Het was op geen enkel moment de correcte band. Als je de full wets erop moet zetten, is het een rode vlag. En dat gebeurde. Dus er is geen enkel punt waarop de full wet de betere band is, want hij is langzamer. En als het de juiste omstandigheden zijn voor de full wets, zijn het niet de juiste omstandigheden om een Formule 1-wagen te besturen."

Symbolische functie

De zinloosheid van de full wet is geen nieuw fenomeen. De band komt normaal gesproken alleen in actie bij een safety car start, waarbij het regenrubber verplicht wordt door de FIA. Tegen de tijd dat de race daadwerkelijk van start gaat wisselt iedereen echter meteen naar de inter. De full wet heeft hierdoor niet veel meer dan een symbolische functie.

De FIA hoopt het bestaansrecht van de regenband echter te verzekeren met het nieuwe spatborden-project. De beplating die moet dienen om de gevreesde spray te verminderen is tot nu toe echter weinig succesvol gebleken. Totdat er een werkende formule gevonden kan worden zal de full wet band dus een vrij nutteloos apparaat blijven. Ondanks alle inzet voor verbeteringen vanuit Pirelli blijft het fundamentele probleem immers bestaan.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, NL Beeld / Proshots