Dit zijn de titelkandidaten voor het F1-schadekampioenschap

Het reguliere kampioenschap is zo goed als beslist, maar bij de ranglijst voor beste brokkenpiloten is het nog razend spannend. We nemen de lijst even uitvoerig met je door van P20 tot P1.

Dit zijn de titelkandidaten voor het F1-schadekampioenschap

Redditor u/basspro24chevy heeft een interessant lijstje met schattingen van de schaderekening van de huidige F1-coureurs samengesteld. We kijken in omgekeerde volgorde naar de stand in het F1-schadekampioenschap.

20. Max Verstappen - $220.000

Ja, dat zie je goed: er is een kampioenschap waarin Max Verstapppen stijf onderaan staat. Met acht pole positions zat de Nederlander nu eenmaal vaak ver verwijderd van de chaos in het middenveld. Bovendien maakt Max opvallend weinig kostbare fouten. Alleen de aanvaring met George Russell in Baku en het akkefietje in de pits van Silverstone hebben ervoor gezorgd dat de Nederlander niet op nul uitgekomen is.

18. Valtteri Bottas - $225.000

De voormalige wingman van Mercedes kent een stabiel maar vrij kleurloos seizoen. Dat betekent uiteraard een lage schadescore. Alleen een spin in de kwalificatie voor de Grand Prix van Spanje heeft de Fin van de laatste plek af gehouden. De schade aan de vloer die zijn Alfa Romeo opliep bij het uitstapje liep flink in de papieren.

18. Fernando Alonso - $225.000

In tegenstelling tot conculega Bottas heeft Fernando Alonso zich dit seizoen wel in de kijker gereden. De ervaren Spanjaard heeft immers meerdere podiums op zijn rekest en staat derde in het kampioenschap als best of the rest. Toch zijn er nog wat overeenkomsten met Valtteri: Fernando ging er namelijk ook af in de kwalificatie op Circuit de Catalunya en veroorzaakte soortgelijke schade aan de vloer van zijn Aston Martin. Alonso komt daardoor op een gedeelde 18de plaats te zitten.

17. George Russell - $338.000

De tweede man van Mercedes is vaak terug te vinden in het middenveld en schuwt niet voor een hard gevecht. Toch is George een opvallend schadevrije rijder. Het enige kostbare incident deed zich voor tijdens de Grand Prix van Canada, toen hij bij bocht 8 en 9 te hard over de kerbs stuiterde en de muur vond. Schade aan de vloer, vleugels, velgen en brake ducts zorgden er uiteindelijk voor dat de Brit moest opgeven.

16. Lewis Hamilton - $525.000

Russell's illustere teamgenoot is de eerste die door de grens van een half miljoen dollar breekt. De zevenvoudig wereldkampioen scoorde met een akkefietje met Kevin Magnussen in de kwalificatie voor de Grand Prix van Miami, een crash in de derde vrije training voor Monaco en clash met vriend George bij Q2 in Spanje. Gezien zijn hoeveelheid starts in het middenveld valt het eigenlijk wel mee.

15. Lando Norris - $620.000

De kopman van McLaren wist zijn landgenoten tot nu toe te verslaan met een reeks incidenten. Lando trapte het schadeseizoen af met tik tegen de muur in de kwalificatie voor de Grand Prix van Saoedi Arabië. Dat werd gevolgd door een duw van Nyck de Vries bij de start in Miami, hard contact met de muur in de kwalificatie voor Monaco en een verloren voorvleugel na een clash met Lewis Hamilton in Spanje.

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots, Formula 1, NL Beeld / Action Press / Proshots