Dit zijn de titelkandidaten voor het F1-schadekampioenschap

8. Alex Albon - $1.274.000

Alex Albon houdt in het reguliere kampioenschap eigenhandig Williams boven water. Met een hevig verbeterde FW45 weet de Britse Thai vriend en vijand te verbazen. Helaas scoort weet hij ook in het schadekampioenschap de top tien te bereiken.

Een hevige crash tijdens de race in Australië en een vergelijkbare klapper in de eerste vrije training in Monaco waren al genoeg om Alex de achtste plek te gunnen.

7. Oscar Piastri - $1.509.000

De nieuwkomer bij McLaren zet gevestigde naam Lando Norris steeds meer onder druk in het echte kampioenschap, maar wat betreft schades is Oscar zijn teamgenoot al ruimschoots voorbijgestreefd.

Een kapotte voorvleugel in Saoedie Arabië leverde hem de eerste punten op, gevolgd door een kwalificatiecrash in Canada, vloerschade in Hongarije en een aanvaring met Carlos Sainz op Spa Francorchamps. Zijn schuiver in de vrije training op Zandvoort katapulteerde hem naar een sterke zevende plek.

6. Esteban Ocon - $1.522.000

De Fransman kent een middelmatig seizoen in de officiële puntentelling, maar qua schades gaat het prima. De eerste grote klapper kwam met de spectaculaire aanvaring met teamgenoot Pierre Gasly, waarbij beide heren meteen een chassis volledig afschreven.

Hetzelfde gebeurde bij de start in Hongarije, met wat hulp van Daniel Ricciardo en Zhou Guanyu. Die flinke pieken werden opgevolgd door traditionele voorvleugelschades in België en Nederland.

5. Charles Leclerc - $1.539.000

Charles Leclerc is geen vreemde in het schadekampioenschap. De Monegask kan razendsnel zijn, maar maakt ook te vaak grote fouten. Dit seizoen trapte hij de reeks af met een kwalificatieklapper in Miami.

Daarna bleef het lange tijd stil, tot afgelopen weekend. Charles veegde zijn Ferrari opnieuw de muur in tijdens de quali op Zandvoort, en liep tijdens de race voorvleugel en vloerschade op. Met slechts twee inchidents kwam hij toch zomaar net binnen de top vijf terecht.

4. Carlos Sainz - $1.587.000

Net als in het echte kampioenschap staat Ferrari's verwachte nummer twee boven golden boy Charles Leclerc. Zware crashes in de vrije trainingen van Monaco en Canada zorgden voor een flinke piek in de score van Sainz. Vloerschade in België zorgde ervoor dat de Spanjaard zijn collega nipt kon verslaan voor de vierde plaats op de ranglijst.

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots, Formula 1, NL Beeld / Action Press / Proshots