Groundhoppen: roadtrips door Europa met mooie routes, stadiontours, eventueel voetbalwedden en wie weet nieuwe vrienden 

Wie graag de wereld verkent per auto én van voetbal houdt, hoeft Europa voorlopig niet uit: het zogenaamde groundhoppen is een steeds populairdere hobby aan het worden. Een roadtrip samen met gelijkgestemden naar pakweg Duitsland, Italië of Engeland is al een avontuur op zich. Laat staan als er diverse bekende of juist obscure stadions bezocht en afgevinkt kunnen worden. Het EK wordt tussendoor bekeken in een sportbar, samen met lokale voetbalfans. Nog geen plannen voor de zomer? Dan is zo’n autovakantie met voetbalvrienden een mooi idee.  

 

Groundhoppen: roadtrips door Europa met mooie routes, stadiontours, eventueel voetbalwedden en wie weet nieuwe vrienden 

Onderweg niks van het EK missen

Behalve diegenen die erbij zijn deze zomer, volgen alle andere vakantie vierende fans het EK in Duitsland op hun telefoon. Belangrijke wedstrijden kijken ze in een sportbar die ze met diezelfde smartphone kunnen vinden: er bestaan allerlei platformen met tips voor plaatselijke horeca waar voetbal wordt uitgezonden. In bijvoorbeeld Italië staat standaard de televisie aan in veel cafés en zelfs restaurants, en in grote steden door heel Europa is altijd wel een Ierse pub te vinden. Via de website Voetbalgokken.nl wordt, waar dan ook, eventueel een weddenschap geplaatst.

De charme van oude, vervallen stadionnetjes tegenover die van de moderne voetbaltempel

Echte groundhoppers maakt het niet uit wat voor status een club heeft, hoe imposant het onderkomen is of welke spelers daar over het veld rennen. Zij laven zich aan het decor, en dat kan ook een plek zijn waar de gemiddelde voetbalkijker nog nooit van gehoord heeft. Voor sommigen geldt zelfs het motto: hoe obscuurder, des te beter. Het gaat vooral om de authentieke sfeer proeven, foto’s maken en die bij voorkeur delen om andere hoppers te enthousiasmeren – net als andere informatie over het stadion. Groundhoppers duiden de charme van een voetbalcomplex dus vooral als de bal niet rolt. En met het EK in Duitsland beleven ze hun portie voetbal sowieso. Wedden op EK 2024 is de zoekterm waarmee ze eventueel hun geluk beproeven.

Europa ontdekken per auto met voetbalgekte als kompas

Rijdend van stad naar dorp en van wereldberoemde plekken als San Siro, waar uiteraard een stadiontour geboekt wordt, naar een onooglijk bouwwerkje uit de Sloveense kelderklasse: onderweg is altijd plek voor avontuur. Eenmaal op locatie zijn er ontmoetingen met gelijkgestemden. Het ijs wordt gebroken met gesprekken over beroemde voetballers en meestal worden er nuttige dan wel leuke tips én club-merchandise uitgewisseld. Veel groundhoppers hebben tijdens dit soort autovakanties dan ook steevast een stapel stickers van hun favoriete club achterin liggen. De volgende locatie wordt niet zelden aan de spontaniteit overgelaten, net als bij veel andere roadtrips. Wie van avontuur, autoreizen én voetbal houdt, weet zijn komende zomervakantie wel in te vullen.  

Achtergrond
  • NL Beeld / Max PPP