BMW M5 Touring komt terug...als hybride

De iconische powerstation komt na veertien jaar afwezigheid weer terug. Helaas voor puristen zal de M5 Touring ook voorzien worden van een dikke accu.

BMW M5 Touring komt terug...als hybride

De BMW M5 is al decennia de standaard in zijn segment. De RS-modellen van Audi en de AMG's van Mercedes zijn er allemaal op gericht om de de bruut uit Beieren te verslaan.

De Bimmer komt dikwijls als beste uit de bus, maar op één vlak heeft het model het vaak af laten weten. BMW bood voor de meeste generaties immers geen station-variant aan, waardoor Mercedes en met name Audi dat segment voor zichzelf hadden.

M5 Touring

Tot nu toe heeft BMW slechts twee keer een M5 met een lang dak uit de fabriek geduwd. In 1992 maakte het concept z'n debuut op basis van de gefacelifte E34. Een 340 pk sterke 3,8 liter zesinlijn zorgde voor de aandrijving.

Opvolger E39 kreeg geen M5 Touring-variant, maar BMW sloeg in 2005 dubbel en dwars terug met de E61. Met de 507 pk vijfliter V10 aan boord was de powerstation een ware exoot. De Touring bleef behouden voor Europa en verliet slechts 1009 de showroom. Helaas was de wagen niet te krijgen met de voor de Amerikaanse markt gereserveerde handgeschakelde zesbak.

Super-hybride

Veertien jaar na het verdwijnen van de E61 komt er dan toch een opvolger. Nu zelfs de M3 een Touring-model gekregen heeft kan de grote broer immers niet achterblijven. Puristen hoeven zich echter niet in positieve zin op te winden. In tegenstelling tot de M3 wordt de M5 namelijk een super-hybride.

Gelukkig vermijdt BMW de fouten van Mercedes door de bekende 4,4 liter twin turbo V8 te behouden. Je hoeft dus niet bang te zijn om een opgepompte viercilinder aan te treffen. De achtcilinder zal de ondersteuning krijgen van een op de achteras gemonteerde elektromotor. De aandrijflijn lijkt daardoor op die van de afzichtelijke XM super-SUV.

De rest van de auto volgt het immers bekende BMW M-recept: twin turbo V8, achttraps automaat met koppelomvormer, en XDrive vierwielaandrijving. Het systeemvermogen zou zo'n 800 pk moeten gaan bedragen, 50 meer dan de XM Label Red. De reguliere M5 krijgt uiteraard dezelfde aandrijflijn mee.

Geen EV

De i5 zal voorlopig geen echte M worden.

Vanwege de burgeroorlog tussen de M-divisie en de i-divisie zullen we voorlopig gelukkig geen volledig elektrische M5 gaan zien. EV-liefhebbers zullen het moeten gaan doen met de 442 kilowatt (601 pk) sterke i5 M60. De performance variant van de elektrische 5 zal een minder sportieve insteek hebben, waardoor de M5 niet bedreigd wordt. Met het oog op de elektrificatieplannen van BMW is dat echter een kwestie van tijd.

De nieuwe M5 Touring zal naar verwachting in 2024 op de markt komen.