BMW laat iconische 'i'-aanduiding benzinemodellen vallen 

Na meer dan 50 jaar gooit het merk uit Beieren de modelaanduidingen flink op de schop. Voortaan zullen nieuwe benzinemodellen niet langer de bekend 'i' aan het einde van de aanduiding mogen dragen.

BMW laat iconische 'i'-aanduiding benzinemodellen vallen 

BMW heeft er de laatste jaren een handje van om doelbewust te breken met tradities. Een blik op de gruwelijk lelijke XM met 'BMW M1-invloeden' leert je al genoeg over de instelling van de marketingafdeling in Beieren.

Nu vrijwel alle aantrekkelijke modellen vervangen zijn door overgestileerde monsters en er zelfs een voorwielaangedreven B-klasse kloon bestaat hebben de Duitsers een nieuwe doelwit gevonden: de modelaanduidingen.

'I'rrelevant

Met de volgende generatie van de Mini Cooper 1-serie neemt het merk namelijk afscheid van de 'i'. Niet die van de elektrische i-divisie, maar het kleine lettertje achter de aanduiding van benzinemodellen. De letter verscheen voor het eerst op een BMW in 1971 met de komst van de 3.0 CSi sportcoupe.

De toevoeging werd gebruikt om aan te geven dat het om een model met brandstofinjectie ging. Meer dan vijftig jaar later beschikte elke BMW over injectie, waardoor de 'i' eerder staat voor i'rrelevant'. BMW heeft dan ook besloten de letter voortaan weg te laten. Bovendien moet de letter voortaan een synoniem gaan worden voor volledig elektrische modellen.

'd' blijft wel

Met het debuut van de F70 1-serie midden 2024 zal de nieuwe naamgeving z'n debuut krijgen. De benzineversies zullen dus door het leven gaan als bijvoorbeeld 118, 120 of 130. Bij X-Drive en S-Drive modellen komt de i achter het getal ook te vervallen.

De aparte aanduiding voor dieselmodellen blijft echter wel om te voorkomen dat totale verwarring ontstaat. Bovendien is er geen 'd'-divisie die meer belang heeft bij de letter. Uiteindelijk zal ook de 'd' echter komen te vervallen. BMW zal net als de concurrentie immers vroeg of laat in gaan zetten op een volledig elektrisch modellenaanbod.