BMW roept EV's terug omdat ze stil zijn 

De fluisterstille elektrische modellen van BMW doen hun werk iets té goed. Een serie van de i4 en iX moet terug naar de fabriek vanwege een gebrek aan geluid.

BMW roept EV's terug omdat ze stil zijn 

Dat elektrische auto's stil zijn weet iedereen. Voor veel mensen is het zelfs een pluspunt. Niets is immers zo ontspannen als naar de wind en de banden luisteren in je eigen vierwielige wachtkamer. Het kan echter ook te ver gaan.

Althans, dat vindt de Amerikaanse overheid. In de federale wetgeving is namelijk opgenomen dat EV's op lage snelheden en bij het uitvoeren van bijzondere verrichtingen geluid moeten maken. Zo worden omstanders enigszins gewaarschuwd dat er wat aan komt.

Geluidsproblemen

Bij sommige varianten van de BMW i4 en iX is het nu net dat waar het aan schort. Na een paar kwaliteitscontroles in de fabriek kwamen de techneuten van het merk er namelijk achter dat de speaker die de toon op moet wekken niet altijd zin heeft om mee te werken. Omdat de wagens daarmee feitelijk illegaal geworden zijn heeft BMW geen andere optie dan ze terug te roepen.

Vreemd genoeg treft het probleem alleen de i4 eDrive40 en de iX xDrive50. De duurdere M-versies blijven buiten schot. Het zou in totaal gaan om 3431 exemplaren. De wagens worden in de fabriek van een softwareupdate voorzien om de speaker weer aan de praat te krijgen.