RAM 1500 Revolution is volledig elektrische HEMI-killer

De elektrische revolutie wordt vol doorgezet bij de Amerikaanse takken van Stellantis. Na Chrysler en Dodge is nu ook truckmerk RAM aan de beurt. De RAM 1500 Revolution is een voorproefje van hoe de toekomst er uit zal moeten zien.

RAM 1500 Revolution is volledig elektrische HEMI-killer

Het leek even zo goed te gaan in Amerika. Terwijl we hier in Europa steeds strengere emissie-eisen introduceerden bleef iedereen in The Land of the Free vrolijk doorkachelen in enorme V8 pick ups en SUVs. Er was zelfs een nieuw trio aan musclecars van de grote drie uit Detroit, met de extreme Hellcats en Demons van Dodge als boegbeelden.

Binnenkort is het echter uit met al die vervuilende pret. Op aansturen van moederconcern Stellantis wordt de fameuze HEMI V8 namelijk in 2024 de nek om gedraaid. Dat heeft uiteraard niet alleen gevolgen voor de dikke burnoutmachines, maar ook de populaire RAM Trucks-divisie.

De 'revolutie'

De 5,7 liter HEMI is de ruggengraat van de pickup-divisie. Stellantis zal dus met een goed alternatief moeten komen dat alle oude rollen over kan nemen. Met de RAM 1500 Revolution Concept geeft het concern een voorproefje van hoe de nieuwe generatie eruit zal moeten zien. De vloeiende gelijnde Revolution staat op het 'STLA Frame'-platform.

Dat klinkt geavanceerd, maar is een werkelijkheid niets meer dan een geëlektrificeerde variant van het standaard RAM DT-chassis. Dat betekent meteen dat de Revolution nog altijd een los ladderchassis heeft. De schreeuwerige naam kunnen we dus met een korreltje zout nemen: van een echte revolutie is immers geen sprake. Stellantis CEO Carlos Tavares liet zich zelfs ontvallen dat de productieversie een kleine verbrandingsmotor meekrijgt om de accu's bij te laden.

800 kilometer

Met vervelende saaie zaken zoals de precieze actieradius, vermogen en trekcapaciteiten houdt RAM zich overigens verder niet bezig. De presentatie van de Revolution draait voornamelijk om het aanprijzen van de nieuwe lijnen en het high-tech modulaire interieur vol touchscreens.

Tussen neus en lippen door meldt het persbericht dat de EV binnen 10 minuten 160 kilometer aan rijbereik bij kan laden met een 800 volt snellader. De Revolution zal naar verwachting ongeveer 800 kilometer ver moeten komen.

2024

De RAM 1500 Revolution is zoals gezegd nog een concept, maar zal niet lang op zich laten wachten. De elektrische transitie zal door Stellantis immers volgend jaar al doorgevoerd worden. In de tussentijd blijven er echter alternatieven beschikbaar.

De HEMI zal naar verwachting namelijk vervangen worden met de efficiënte Global Medium Engine Turbo 6, een 2,9 liter twin turbo zesinlijn. Dieselaars komen echter bedrogen uit: de 1500 met de VM Motori 'EcoDiesel' V6 krijgt geen opvolger. De 6,7 liter Cummins zesinlijn in de zwaardere Heavy Duty-modellen blijft echter nog even bij ons.

Elektrisch
  • Stellantis