Jeep bereidt einde van de HEMI V8 voor

Voorzichtig laat de Amerikaanse SUV-boer merken dat de dagen van de dikke HEMI geteld zijn. Zelfs in de brute SRT-modellen wordt het blok binnen afzienbare tijd vervangen door een efficiënte zescilinder.

Jeep bereidt einde van de HEMI V8 voor

Zeg je Jeep, dan zeg je ruig, stoer en bruut. Althans, dat is het droombeeld dat de marketeers van het merk je graag aansmeren. De Amerikanen leunen echter steeds meer op voorwielaangedreven crossovers met blendermotoren, geholpen door papa Stellantis.

De laatste resten van het oude Jeep vinden we in modellen als de Wrangler en Grand Cherokee. Beide wagens zijn nog echte, capabele offroaders en zijn gewoon te bestellen met de ouderwetse HEMI V8.

Hurricane

Op aanwijzen van Stellantis maakt Jeep zich net als stalgenoot Dodge echter op om de achtcilinder vaarwel te zeggen. De komst van de nieuwe Hurricane twin turbo zesinlijn heeft het oude blok overbodig gemaakt.

De mild hybride drieliter produceert tussen de 400 en 500 pk en weet zelfs meer koppel op de weg te zetten dan de 5.7 en 6.4 varianten van de HEMI. De krankzinnige supercharged 6.2 Hellcat/Demon motor blijft echter buiten schot.

Premium plug-in

Tegenover het Australische CarsGuide moest Jeep's marketinghoofd Jeff Elsworth toegeven dat de oude HEMI zijn beste tijd gehad heeft. Elektrificatie, met name plug-in hybrides, hebben tegenwoordig immers de voorkeur. De Hurricane is voor precies die rol ontworpen. Elsworth ziet de V8 niet graag gaan, maar erkent dat PHEV's 'meer premium' zijn:

"Hoe veel we ook van de V8 houden - there is no replacement for displacement - maar er is technologie die hetzelfde kan leveren. We hebben de V8 aangehouden in bepaalde markten over de wereld, en vooral in de VS, maar de realiteit is dat de plug-in hybride nu de aandrijflijn geworden is die meer premium is. We houden nog steeds van [de HEMI], we gaan eraan vasthouden. De motor is er en zal blijven voor zo lang het logisch te verklaren is, zowel financieel als legaal.".

SRT e-hybrid?

Het einde van de V8 betekent dat Jeep iets anders zal moeten verzinnen voor de performance-varianten van de bekende modellen. De bizarre Grand Cherokee SRT Trackhawk steunt immers op de techniek van de ten dode opgeschreven Dodge Challenger Hellcat.

Een Hurricane plug-in hybride met extra boost lijkt de enige logische optie, tenzij Jeep SUV-versies wil creëren van de volledig elektrische 'e-muscle cars' die bij Dodge gepland staan. Elsworth wilde hier echter nog niet over speculeren:

"Ik ben niet degene die dat vrij zal geven. Maar aan het eind van de dag is elektrificatie de weg naar voren. Maar op dit moment kunnen we niets bevestigen."

Nieuws
  • Stellantis