BMW verdedigt bizarre designtaal: 'Sommige klanten willen polariseren'

Na een lange stilte heeft de designafdeling van BMW eindelijk gereageerd op de storm van kritiek op de nieuwe generatie van het merk. Volgens designhoofd Domagoj Dukec willen sommige kopers een irrationele, polariserende auto op de oprit. Voor de rest is er de conservatieve 3 en 5-serie.

BMW verdedigt bizarre designtaal: 'Sommige klanten willen polariseren'

Het is een van de grootste mysteries in de moderne autowereld: de nieuwe ontwerpen van BMW. Het ene na het andere model verruilt de klassieke Beierse lijnen met een schizofrene mix van extreme hoeken, gespleten koplampen en een gigantische gemuteerde versie van de traditionele 'nieren'.

De trend werd ingezet met de controversiële neus van de 4-serie en werd recent doorgezet met de Concept XM, de X7 facelift en de nieuwe 7-serie.

Irrationele, polariserende, emotionele statements

Het door BMW grondig en doelbewust verpesten van de eigen merkidentiteit wekte bij vriend en vijand de nodige vraagtekens op. Waarom zou het merk zichzelf toch zo voor paal zetten? Jarenlang moesten we het doen zonder definitief antwoord op die brandende vraag. In een interview met CAR Magazine heeft BMW designhoofd Domagoj Dukec ons eindelijk verlost.

Volgens Dukec is de gedachtengang achter de bizarre ontwerpen heel simpel: terwijl tweederde van de BMW-kopers een traditionele Bimmer prefereert, wil maar liefst 33% opvallen in een auto met lijnen die nergens op slaan:

"Deze individuen willen echt polariseren. In het verleden was de 4-serie gewoon een sportieve 3-serie, maar deze klanten zijn anders - ze willen een meer irrationele auto, en ze zijn bereid meer te betalen voor die emotionele expressie en om echt een statement te maken."

Traditioneel vs opzichtig

BMW Group designhoofd Adrian van Hooydonk schetste de situatie in meer detail. Volgens de Nederlander bestaat er voorlopig namelijk geen risico dat alle modellen van BMW een radicale facelift krijgen.

Alleen de luxe en sportieve toppers die in relatief kleine aantallen verkocht worden spreken immers tot de verbeelding bij de koper die graag irrationeel en polariserend handelt. Voor de conservatievelingen blijven volumemodellen zoals de 3 en 5-serie nog lekker behouden. Zo kan BMW beide kanten van de markt bedienen:

"Ik denk niet dat goede ontwerpen moeten polariseren maar ik denk dat het concept van schoonheid polariserend kan zijn. Het komt allemaal aan op de klant, en als één soort klant op zoek is naar een prachtige en tijdloze auto, dan zullen we die natuurlijk ontwerpen."

"Maar er zijn ook klanten die zoeken naar iets als een X6, wat zeker polariserend is - je houdt ervan of je haat het. Die aanpak zou niet werken voor een 3-serie of een 5-serie want ze verkopen in grotere aantallen, dus je kunt duidelijk niet met één oplossing komen"

Het houdt niet op...

De uitleg van Dukec en Van Hooydonk maakt de situatie een tikje bitterzoet. Aan de ene kant kunnen we blij zijn dat ze bij BMW niet helemaal gek geworden zijn, maar aan de andere kant is het pijnlijk duidelijk geworden dat de designmissers doelbewust gemaakt zijn.

De smakeloze rijkaards van deze wereld (en met name in China) zijn er echter maar wat blij mee. In 2021 verkocht BMW immers meer auto's dan ooit tevoren, ondanks de pandemie en het chiptekort. Bereid je dus maar voor op nog veel meer afzichtelijk blik uit Beieren.