Britse BMW M3 Touring 'ten onrechte' in de shredder

De felgroene creatie werd door de Britse politie aangehouden na problemen met het kenteken. Op verdenking van het gebruik van gestolen onderdelen werd de wagen vervolgens verschroot. Tegenstanders claimen dat dit tegen de uitspraak van de rechter in ging.

Britse BMW 'M3 Touring' ten onrechte in de shredder

Met de nieuwste generatie is er eindelijk een echte BMW M3 Touring in aantocht, maar al meer dan dertig jaar moeten we het doen met sedans en coupes. Afgezien van de one-off E46 uit 2000 hebben de Duitsers zich er nooit aan gewaagd.

Voor sommig mensen duurde het wachten te lang: zij besloten zelf een midsize superstation te fabriceren. De Britse eigenaar van een groene F81 met het opvallende kenteken S33RCH was zo'n speedfreak.

Kentekencheck

De M3 was een graag geziene gast op meetings en autoshows, maar trok uiteindelijk ongewenste aandacht van de West Midlands Police nabij Birmingham.

De gepersonaliseerde plaat behoorde volgens het systeem van de politie namelijk toe aan een schamele 320d Touring. Die informatie viel niet te rijmen met het uiterlijk en het geluid van het groene monster. Na een kijkje onder de kap namen de agenten de wagen in beslag.

Gestolen en gevaarlijk

Volgens de Expert Stolen Vehicle Squad van de politie was de aandrijflijn van de zelfbouw-M3 terug te leiden naar echte exemplaren die in 2018 en 2019 gestolen waren. Bovendien waren onderdelennummers en stickers verwijderd en zat de auto met puntlassen aan elkaar.

De M3 zou uit de chassisdelen van tenminste vier verschillende auto's bestaan. Vanwege het gebruik van gestolen onderdelen en een onveilige constructie zag de West Midlands Police geen andere mogelijkheid dan de auto in de shredder te gooien.

Machtsmisbruik

Volgens lokale tuner UNIT 17 UK is de plaatselijke politie z'n boekje echter te buiten gegaan bij het verschroten van de zelfbouw-M3. De shop zegt in een Instagram-post dat S33RCH er geweldig uitzag na de bevestiging van hun carbon delen, ook al was het niet een van hun eigen conversies.

De politie zou de wagen bovendien geplet hebben terwijl de eigenaar een beroep tegen de inbeslagname aan het instellen was. De rechter oordeelde uiteindelijk dat de M3 teruggegeven zou moeten worden, maar tegen die tijd was het maanden geleden dat de BMW in duizenden stukjes gehakt was.

In plaats van een teruggave werd een schadevergoeding gevorderd, maar omdat de M3 Touring niet bestaat was het bepalen van het bedrag zo goed als onmogelijk. UNIT 17 claimt dat er alsnog een som voldaan is door de politie, maar weet het precieze bedrag niet. Het verhaal van de tuner is nog niet officieel bevestigd.

Keuren, niet zeuren

Wat de toedracht ook precies is: de waarschuwing is duidelijk. Bij het doen of laten doen van een ombouw moet je er zeker van zijn dat je de lettertjes van de wet volgt. Het correct registreren van de auto is daarbij een van de belangrijkste stappen. Als we het verhaal van de politie moeten geloven had deze 'M3 Touring' echter geen enkele keuring doorstaan. En dat is uiteindelijk niet de schuld van de autoriteiten.

Algemeen
  • Mike Markestein, West Midlands Police
  • West Midlands Police