Voor de echte haastklus: VW RST5 met 745 pk twin turbo V8

Moet je wel heel erg snel bij die volgende klant zijn? Deze zwaar opgefokte Transporter biedt de uitkomst.

Voor de echte haastklus: VW RST5 met 745 pk twin turbo V8

Snelle busjes zijn gewoon cool. Denk bijvoorbeeld aan de Porsche B32, een VW T3 met de 3,2 liter zescilinder boxer uit een 911. In dezelfde geest is de Britse specialist Not Just Campers aan de slag gegaan met een van de opvolgers van die klassieke Volkswagen bus. De RST5 heeft namelijk de aandrijflijn van een veel potenter neefje uit de VAG groep overgenomen.

Twin turbo Transporter

Onder de kap van deze T5 facelift vinden we niet de bekende 2.0 TDI, maar de 4,2 liter V8 uit een Audi RS4 B7. Voor de goede orde zijn er nog even twee flinke turbo's van Garrett gemonteerd. De standaard cijfers (420 pk en en 430 Nm) zijn daarmee opgewaardeerd naar een gezonde 745 pk en 820 Nm. Genoeg om elke lading mee te recyclen dus. Via een speciaal gebouwd kabelsysteem is de handgeschakelde zesbak gewoon te bedienen vanaf de standaard positie. Audi RS6-remmen zorgen ervoor dat de T5 net zo goed stopt als hij optrekt.

Makeover

Uiteraard is de het quattro-systeem van de Audi waar mogelijk overgenomen en zijn er special versterkte aandrijfassen gemonteerd. De voorwielen kunnen alsnog afgekoppeld worden voor de betere burnouts. Met dank aan luchtvering kun je zelf bepalen hoe hoog de RST5 staat. Zowel van binnen als van buiten kreeg de bescheiden bus een uitgebreide makeover met 20 inch Damnraw wielen, een speciale bumperkit, sideskirts, dubbel uitlaat, Recaro kuipen, 7 inch schermen en een dik audiosysteem.

Halve ton

De brute bus is al een tijdje een favoriet op het internet, maar dat was natuurlijk altijd op een afstandje. Not Just Campers bied je nu de mogelijkheid om zelf te ervaren hoe tof een T5 met 745 pk echt is. De RST5 staat namelijk te koop op veilingsite Ebay. Voor minimaal 50.000 pond (€58.741) kan de superbus van jou zijn.

Gezien het werk dat er in de VW gegaan is mag je dat wel een koopje noemen. De Transporter staat gewoon op kenteken als een 4,2 liter V8, dus bij de RDW hoeft het geen problemen op te leveren. Het enige nadeel is het stuur op rechts, maar daarmee kom je wel beter uit op de meeste circuits. Dat je het even weet. Heeft jouw koeriersdienst echt microscopische marges? Dan kun je hier navraag doen bij de verkoper. Vrij bieden staat hij helaas niet toe.

Cargasm
  • andir301267 via Ebay
  • SA Tuned Cars, Jimbo Wallaca, notjustcampers